تاریخ انتشارچهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۱
کد مطلب : ۴۹۰۰۵۰
اینکه رئیس‌جمهور بابت قطع برق و گاز عذرخواهی می‌کند، عمل شایسته‌ای است، اما برای عدم تکرار آن و حجم عظیم خسارات وارده به مردم و بیت‌المال، اقدام عملی برای اقنا‌ع‌سازی لازم است.
۲
plusresetminus
عذرخواهی رئیس‌جمهور؛ لازم اما ناکافی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بلاغ؛ رئیس‌جمهور روز دوشنبه ۲۶ آذر در حاشیه مراسم تجلیل از مدال‌آوران المپیک و پارالمپیک، گفت: از اینکه در یک روندی قرار گرفتیم که باید مردم کمی مراعات کنند، عذرخواهی می‌کنم. وی افزود: انشاءالله سال آینده تلاش خواهیم کرد این اتفاقات نیفتد.
پزشکیان با بیان اینکه یا راه پیدا می‌کنیم یا راه می‌سازیم و نمی‌گذاریم مردم کشورمان مشکل داشته باشند، گفت: کمک کنیم و دست به دست هم دهیم تا ایران را آباد کنیم"ان شاءالله".

عذرخواهی باید با توجیه اقناعی همراه باشد
عذرخواهی آقای رئیس‌جمهور عمل پسندیده است که باید برای سایر مسئولان و دولتمردان کشورمان درس باشد که اگر قصور و تقصیری داشته‌اند و موجب اذیت و آزار مردم شده‌اند، باید عذرخواهی کنند اما این تمام کارهایی نیست که باید انجام دهند. گام اول پس و یا قبل از عذرخواهی، از بین بردن زمینه‌ها و عوامل بروز قصور و تقصیر است که باید مرتفع شود تا آن مسئول مجدد اقدام به عذرخواهی نکند چراکه؛ تا زمانی که زمینه و عوامل این قصور وجود داشته باشند، بروز خسارات موجب بی‌اثر شدن عذرخواهی‌ها خواهد شد و عذرخواهی‌های بعدی اثری سوء از خود بجا خواهد گذارد.
قطع برق در هفته‌های اخیر، زیان‌های نجومی به اقتصاد کشور و بنیه ضعیف مالی خانوارهای ایرانی وارد کرد که تنها با یک عذرخواهی قابل ترمیم و تسلی نیست و باید حتماً و قطعاً فراتر از تعارفات و تشریفات با عوامل آن برخورد شود تا درس عبرتی باشد برای بعدی‌ها.

ناترازی در مدیریت است 
در شرائطی که تولید برق کشور با ۷۰ هزار مگاوات فراتر از میزان مصرف آن در زمستان  به میزان ۴۵ هزار مگاوات است، باید از علت قطع متوالی برق در این ایم پرسید که آنهم کوتاهی در تامین سوخت نیروگاه‌های تولید برق کشور است که می‌بایست دخیره‌سازی سوخت این نیروگاه‌ها در شهریور، مهر و آبان ماه انجام می‌پذیرفت، که علی‌رغم تذکر برخی نمایندگان مجلس و دلسوزان کشور این کوتاهی انجام پذیرفت و صدها میلیارد خسارت به مردم وارد آمد.
در ادامه به تنها یک گزارش از این خسارت پرداخته می‌شود تا حجم خسارات ناشی از این ترک فعل مشخص شود.

 فیوز کشاورزان هم پرید
ناترازی انرژی به هر دلیلی که باشد، دولت را وادار کرده برق خانگی، صنعت و کشاورزی را مرحله‌ای قطع می‌کند. ۱۹ آذر، بازرس اتحادیه مرغداران گوشتی از خسارت ۲۰ درصدی قطعی برق به مرغداری‌ها گفته بود.
به همین دلیل، کشاورزان زرین‌دشت در مقابل فرمانداری برای جبران خسارت میلیاردی به پمپ‌های کشاورزی به دلیل قطعی برق تجمع کردند.
«قطع برق چاه آب فقط در یک شهرستان ۴ هزار میلیارد تومان خسارت زد.» مدیر جهاد کشاورزی بردسکن در خراسان رضوی این خبر را داد و گفت که یک میلیون و چهارصد هزار نفر می‌توانند با این میزان برای یک‌سال خودشان گندم خریداری کنند.
ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار مصوب بهمن ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی تاکید می‌کند هر گاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکت‌های عرضه‌کننده برق، گاز یا مخابرات دستور دهد موقتاً جریان برق یا گاز یا خدمات مخابراتی واحدهای تولیدی متعلق به شرکت‌های خصوصی و تعاونی را قطع کند موظف است نحوه جبران خسارت‌های وارد شده به این شرکت‌ها ناشی از تصمیم فوق را نیز تعیین و اعلام کند.
در ماده دوم قانون تسهیل برقی کردن چاه‌های کشاورزی هم آمده که وزارت نیرو مکلف است انرژی مورد نیاز متقاضیان و مشترکان بخش کشاورزی اعم از مشترکان قدیمی و جدید را به صورت ۲۴ ساعته و در تمام فصول سال با رعایت سقف ساعات مندرج در پروانه بهره‌برداری آب تامین کند.

قطع برق کشاورزی یعنی قطع نان و غذای مردم
«ابراهیم مرادزاده» کارشناس کشاورزی می‌گوید: نان و غذای مردم به کشاورزی مربوط است. برق کشاورزان نباید قطع شود چون فقط کشاورز ضرر نمی‌کند همه ضرر می‌کنند. واردات بیشتر می‌شود و کل اقتصاد آسیب می‌بیند.
«علی ایوبی» کارشناس انرژی نظر دیگری دارد و می‌گوید: برنامه دقیق‌تری برای جلوگیری از ناترازی انرژی باید قبلا انجام می‌شد اما اکنون که به بحران رسیدیم بدون همکاری همه بخش‌ها امکان عبور از بحران میسر نیست. تنها یک‌سوم سوخت نیروگاه‌ها تامین می‌شود.
یک شهروند هم درباره تجربه کمبود سوخت گفت: مردم در صرفه‌جویی انرژی با دولت همکاری می‌کنند. زیر تختخواب‌های اتاق خواب، المنت برقی وصل کرده‌اند و فقط همان ناحیه را گرم نگه‌ می‌دارد. تمام وسایل آشپزخانه هم طوری ساخته شده با حداقل مصرف گاز، غذا آماده شود. رسانه‌ها مرتب درباره شیوه‌های کاهش مصرف در همه بخش‌ها اطلاع‌رسانی می‌کنند. زمان مصرف آبیاری،‌ اجرای الگوی کشت و کشت محصولات کم‌آب‌بر توصیه‌هایی است که از سوی دولت به کشاورزان درباره کاهش مصرف انرژی می‌شود.

انتقاد تولیدکنندگان
 از تعطیلی ۲ هفته‌ای برق و گاز صنایع

«امامی رئوف» دبیر انجمن صنایع نساجی ایران هم با اشاره به قطعی‌های برق و گاز واحدهای تولیدی در هفته‌های اخیر گفت: متاسفانه در روزهای اخیر واحدهای تولیدی صنعت نساجی همچون سایر صنایع در اقصی نقاط کشور پیامک‌های قطعی برق از دو روز و بعضا در استان‌های شمالی تا دو هفته را دریافت نموده‌اند.
وی افزود: این اقدام رویه تولید در زنجیره صنعت نساجی را با مشکل جدی مواجه ساخته است و حتی واحدهایی که پیش از این نسبت به خرید ژنراتور هم اقدام نموده بودند اکنون به‌دلیل عدم تامین گاز و گازوئیل با مشکل انرژی مواجه هستند. تاسف‌بار اینکه کارخانجاتی که طرح توسعه اجرا نموده‌اند و برق مصرفی‌شان بیش از دو مگاوات شده‌، سه روز در هفته قطعی برق دارند و به عبارتی به‌دلیل سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال بیشتر جریمه می‌شوند.
امامی رئوف در ادامه گفت: متاسفانه تلاش برخی دولتمردان در شرایط سخت تولید در سال جاری که توسط مقام معظم رهبری جهش تولید با مشارکت مردم نام گرفته است ناکافی است و متاسفانه صرفا درج شعار سال بر سربرگ اخطاریه‌های قطع گاز و برق و حمایت از پویش کاهش دو درجه دمای منازل و برنامه‌ریزی برای قطع برق واحدهای تولیدی و صنعتی و گاهی برق خانوار (که عملاً دردی از صنعت و توقف تولید واحدهای صنعتی دوا نمی‌کند) چاره‌ساز نیست.
وی اضافه کرد: بدون تردید همان‌طور که در ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار به‌صراحت قید شده عدم قطع برق و گاز واحدهای تولیدی جزو اولویت‌هاست که متاسفانه در سال‌های اخیر مورد بی‌توجهی دستگاه‌های دولتی قرار گرفته است. ظاهرا دستگاه‌های متولی فارغ از برنامه‌ریزی برای تامین انرژی مورد نیاز واحدها، بیشتر متمرکز بر مدیریت ناترازی از طریق قطع برق و گاز واحدهای صنعتی هستند.

قطع برق و افزایش تعرفه‌های برق؟!
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران افزود: هنوز چند ماهی از قطعی‌های برق در تابستان نگذشته بود که افزایش تعرفه‌های برق و عطف به ماسبق کردن آن از ابتدای سال مطرح شد و عملاً واحدهای تولیدی را به چالش جدی کشاند و هنوز پیگیری‌های جبران خسارت و عدم‌النفع قطعی‌های برق به نتیجه نرسیده بود که بازار ارز مبادله راه‌اندازی شد و همزمان با این اتفاقات شاهد اخطارهای جدید قطع برق و گاز در استان‌های مختلف هستیم که فشار جدید و جدی بر واحدهای تولیدی است.
وی تصریح کرد: در این بین مسئولیت مدیریت این شرایط برعهده وزارتخانه‌های اقتصادی دولت است و قطعا کاهش دو درجه دمای مصرف چاره این نابسامانی نیست کما اینکه بلافاصله پس از پویش مذکور ابلاغ‌های قطعی برق واحدهای صنعتی در استان‌های مختلف صادر شده است.
امامی رئوف خاطرنشان کرد که بدون تردید تعطیلی دو هفته‌ای واحدهای تولیدی و صنعتی تاثیر بسیار منفی بر بازار خواهد گذاشت و اگر دولتمردان در این اندیشه‌اند که با بازکردن پیچ واردات عرضه و تقاضای ناشی از تولید داخل را متعادل سازند، بزرگ‌ترین کم‌لطفی در حق تولیدکنندگان داخلی را نموده‌اند.
این مقام صنفی تصریح کرد: به ‌هرحال اگرچه اکنون همه فعالین اقتصادی این ناترازی انرژی را پذیرفته‌اند و نسبت به حل آن تردیدی نیست ولی نگاه دولت نسبت به تعیین تعرفه و عدم تامین برق و انرژی مورد نیاز بخش خصوصی و صدور اخطاریه و قطعی‌های طولانی‌مدت نه تنها دردی از دردهای تولید و ناترازی انرژی دوا نمی‌کند که در نهایت تیشه به ریشه تولید و تولیدکننده و خیل عظیم شاغلین صنعتی خواهد بود.

نتیجه‌گیری از واقعیت‌ها
صنعت توانیر در کشورمان باید به توسعه تولید توجه ویژه داشته باشد و با افق‌پژوهی و پیش ‌بینی نیازها و افزایش تولید متناسب با رفع نیاز کشور، تدابیر جدی را اتخاذ و آن را به اجراء گذارد؛ اما آنچه که محرز و قطعی است، توان پاسخگویی ظرفیت کنونی نیروگاه‌ها به نیازهای کنونی است و بابت کاستی‌ها و قطع برق‌های اخیر نیز دولت بویژه قوه قضائیه باید به ترک فعل عوامل ایجاد شرائط کنونی بصورت جدی و قاطع بپردازد تا واردکنندگان خسارت‌های نجومی به مردم و بیت‌المال اینگونه قصر در نروند و راهی باشد برای آیندگان.

به گزارش بلاغ، بخشی از متن گزارش برگرفته از خبرگزاری تسنیم است.

انتهای خبر/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

برنج در دسترس نیست
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۶
اعتکاف؛ تجربه حلاوتی که از یاد نمی‌رود