گاز صنایع و نیروگاه‌ها ترازی ندارد؛

بی‌رغبتی نیروگاه‌ها در استفاده از سوخت مازوت

تاریخ انتشارسه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۲
کد مطلب : ۴۸۹۳۱۹
با شروع فصل سال مصرف گاز در بخش خانگی بالا می‌رود و نیروگاه‌ها مجبور به استفاده از سوخت مازوت هستند.
۰
plusresetminus
بی‌رغبتی نیروگاه‌ها در استفاده از سوخت مازوت
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بلاغ به نقل از مهر، هر سال با آغاز فصل سرد سال محدودیت‌های گازی آغاز می‌شود؛ محدودیت‌هایی که نه تنها صنایع را مجبور به استفاده از مازوت می‌کند بلکه نیروگاه‌ها با استفاده از سوخت دوم و مازوت باید به حیات خود ادامه دهند.

اما امسال در روزهای ابتدایی دومین‌ماه از پاییز و سرد شدن هوا این مساله به محل مناقشه بین سازمان‌ها شده است.

مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر هفته گذشته درباره شروع مازوت‌سوزی در برخی از نیروگاه‌های کشور، گفت: نیروگاه‌های کشور در طول سال ۸۰ درصد از سوخت گاز، ۱۴ درصد از گازوئیل و ۶ درصد از مازوت استفاده می‌کنند و وقتی که هوا سرد می‌شود به تبع آن افزایش مصرف گاز در بخش خانگی افزایش یابد که در این صورت به میزان مصرف مازوت اضافه خواهد شد.
 
بی رغبتی نیروگاه‌ها برای استفاده از سوخت مایع
استفاده از مازوت و سوخت مایع همواره چالش‌هایی را به دنبال دارد. یکی از مهم‌ترین آن‌ها را می‌توان بی رغبتی نیروگاه‌داران از این سوخت دانست چرا که استفاده از گازوئیل و مازوت در نیروگاه‌ها استهلاک بیشتری دارد و منجر به کاهش راندمان نیروگاهی می‌شود اما به دلیل آنکه مصرف گاز در بخش خانگی بالا می‌رود با این وجود چاره‌ای جز استفاده از سوخت دوم ندارند.

پیشاهنگ، مدیرعامل سابق شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با اشاره به اینکه از ۱۳۲ نیروگاه موجود در کشور تنها ۱۴ نیروگاه از سوخت مازوت استفاده می‌کنند که این ۱۰ درصد از نیروگاه‌های کشور است، گفته بود: «تهران از سال ۸۸ تا کنون مصرف مازوت نداشته و سوخت دوم در نیروگاه‌های تهران گازوئیل است.»

به گفته وی زمانی که نیروگاه‌ها از گاز استفاده می‌کنند ضمن این‌که مشکل آلودگی آنها کمتر می‌شود هزینه تعمیر و نگهداری نیروگاه کاهش می‌یابد به همین دلیل تمایل بخش برق استفاده از گاز است.
 
ناترازی گاز صنایع و نیروگاه‌ها را مجبور به استفاده از سوخت جایگزین می‌کند
بر اساس آخرین آمار و ارقام ارائه شده ناترازی گاز در سال جاری ۳۰۰ میلیون متر مکعب در روز است که به گفته سعید توکلی، مدیر عامل شرکت ملی گاز مصرف‌کنندگان اصلی شامل بخش خانگی، صنایع غیر عمده، حمل نقل و کشاورزی می‌شود که مصرف این بخش در پیک مصرف ۸۵ درصد گاز تحویلی به شبکه است.

پس از آن گاز صنایع عمده مانند پتروشیمی، فولاد و… را تأمین می‌کنیم که در این بخش نزدیک به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب ناترازی وجود دارد که باید سوخت جایگزین برای آن در نظر گرفت اما صنایع رغبتی به دریافت آن ندارند.

وی با اشاره به اینکه اکنون توده هوای سرد استان‌های شمالی را تحت تأثیر قرار داده است، اضافه کرد: تفاوتی که این توده با سایر توده‌های سرد دارد تحت تأثیر قرار دادن ۱۱ استان شمالی کشور است.

برآورد شده هر یک درجه کاهش دما از طرف مشترکین خانگی ۲۵ میلیون متر مکعب در کاهش مصرف گاز تأثیر می‌گذارد یعنی با یک فاز عسلویه برابری می‌کند.

این آمار و ارقام گواه آن را می‌دهند که برای جبران ناترازی گاز و عدم نمود آن در جامعه صنایع و نیروگاه‌ها مجبور به استفاده از سوخت جایگزین می‌شوند.

بر اساس این گزارش، به نظر می‌رسد برای جبران ناترازی انرژی در کشور بهترین و مهمترین توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است که به کمک نیروگاه‌های حرارتی بیایند و بخش قابل توجهی از برق مورد نیاز شبکه برق را تأمین کنند در این شرایط دیگر نیازی به استفاده از سوخت دوم و در مدار قرار گرفتن نیروگاه‌هایی که از راندمان بالایی برخوردار نیستند، وجود ندارد.

همچنین با سرمایه‌گذاری در میادین گازی توسط صنایع و پتروشیمی‌ها این بخش بی‌نیاز به خوراک گاز می‌شوند و در این حالت وزارت نفت می‌تواند خوراک بیشتری به نیروگاه‌ها دهد.

اقدامی که در دستور کار قرار دارد و پتروشیمی‌ها برای به ثمر رسیدن آن تا یکی دو سال آینده امیدوارند، در کنار این موارد افزایش راندمان نیروگاهی امری غیرقابل انکار است که می‌تواند در صرفه‌جویی سوخت نقش به‌سزایی داشته باشد.

انتهای خبر/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

سه گانه‌های مومنانه
يکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۰۴:۵۸
ناترازی انرژی یا ناترازی حکمرانی؟
شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۰