بلاغ گزارش می‌دهد؛

چالش‌ سالمندی؛ بحران خاموش

تاریخ انتشاردوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۷
کد مطلب : ۴۸۸۷۸۰
‌در زمان حاضر مازندران بعد از گیلان پیرترین استان کشور به شمار می‌رود و از سوی دیگر داده‌های آماری نهادهای متولی امر بیانگر این است که روند پیری جمعیت مازندران حدود سه دهه آینده نشان می‌دهد که در آن زمان چهره‌های پیر بیشتری به نسبت چهره‌های جوانان، نوجوانان و میانسال را در جامعه شاهد خواهیم بود.
۰
plusresetminus
چالش‌ سالمندی؛ بحران خاموش
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بلاغ، مطالعه آمارها و مستندات نشان می‌دهد که شاخص‌های سالمندی استان مازندران از میانگین سالمندی کشور فراتر رفته و به دلیل نرخ پایین ازدواج و تولد و مهاجرت نیروی جوان، شدت سالمندی در استان افزایشی است.

مازندران هم اکنون در ردیف‌های بالای پیری کشور قرار گرفته و جالب اینکه از لحاظ تعداد جمعیت زیر ۱۴سال در رده سی‌ام استان‌های کشور قرار دارد.

‌در زمان حاضر مازندران بعد از گیلان پیرترین استان کشور به شمار می‌رود و از سوی دیگر داده‌های آماری نهادهای متولی امر بیانگر این است که روند پیری جمعیت مازندران حدود سه دهه آینده نشان می‌دهد که در آن زمان چهره‌های پیر بیشتری به نسبت چهره‌های جوانان، نوجوانان و میانسال را در جامعه شاهد خواهیم بود.

مدیرکل بهزیستی مازندران با توصیف سازمان بهداشت جهانی از سالمند، گفت: سالمند به کسی گفته می‌شود که سن ۶۰ سالگی را پشت سر گذاشته باشد و سالمندان از نظر سنی به سه گروه، سالمند جوان (۷۰-۶۰ سال)، سالمند میانسال (۸۰-۷۱) و سالمند پیر (۸۱ به بالاتر) تقسیم می‌شوند.

فریبا بریمانی با اشاره به اینکه جمعیت سالمند کشور به سرعت در حال افزایش است، افزود: موضوع سالمندی به دلیل اینکه ارتباط مستقیم با پیری جمعیت دارد، یکی از چالش‌های پیش روی کشور است و در این بین مهم‌ترین دغدغه دوران سالمندی، زندگی در سلامت کامل است.

وی استان مازندران را دومین استان سالمند کشور عنوان و خاطر نشان کرد: مازندران ۴۴۲ هزار و ۷۵۰ نفر جمعیت سالمند دارد که ۱۳/۲۶ درصد جمعیت استان را تشکیل می‌دهند و ۶۲ هزار و ۵۵۷ سالمند تحت پوشش بهزیستی استان می‌باشند و بیش از هزار و ۳۰۰ سالمند نیز از خدمات ویژه بهزیستی مازندران برخوردار هستند.

مدیرکل بهزیستی استان ادامه داد: بهزیستی مازندران با دارا بودن پنج مرکز شبانه‌روزی نگهداری سالمندان، ۱۴ مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی و هفت مرکز ویزیت در منزل خدمات متنوع آموزشی، توانبخشی و مراقبتی را به سالمندان نیازمند ارائه می‌کند.

این مسئول سیاست بهزیستی را نگهداری و مراقبت سالمندان در منزل و در کنار خانواده و فرزندان دانست و تصریح کرد: ممکن است برخی از این سالمندان خانواده مؤثر نداشته باشند که بالطبع باید در مراکز بهزیستی نگهداری شوند.

بریمانی از استقرار دو خانه حمایتی در استان خبر داد و افزود: خانه حمایتی توانبخشی مراقبتی سالمندان در واقع نوعی محل اقامت است که برای افراد سالمند (حداکثر ۱۰ نفر) امکاناتی مانند اتاق، وعده‌های غذایی، خدمات لباسشویی، نظافت و رسیدگی منزل را فراهم می‌سازد. اینگونه تسهیلات اقامتی دارای شرایطی مشابه محیط خانه بوده و به ساکنان آن امکان برخورداری از تعاملات اجتماعی را می‌دهد.

وی با اشاره به اهمیت موضوع مناسبت سازی محیط شهری جهت تردد آسان سالمندان و سایر اقشار ذی نفع، گفت: تکریم سالمندان به معنای احترام به این عزیزان است در واقع باید شرایط زندگی مناسبی برای این افراد فراهم شود و این امر توجه ویژه و هم افزایی همه دستگاه‌های اجرایی را می‌طلبد تا سالمندان از فضاهای مورد نیاز خود به راحتی استفاده کنند.

یک متخصص سالمندی نیز تأثیر عمیق افزایش جمعیت سالمندی بر ساختار اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور بررسی کرد و گفت: سالمندی در ایران موضوع بسیار مهم و پیچیده‌ای است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۳۰ حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور به سن بالای ۶۰ سال برسند.

 علیرضا نمازی با تاکید بر نیاز مبرم آموزش تخصصی در حوزه طب سالمندی، افزود: با وجود اینکه آموزش طب سالمندی از سال ۱۳۸۸ در کشور اجرا می‌شود اما هنوز هم آموزش تخصصی گروه‌های مرتبط با سلامت سالمندی احساس می‌شود.

نمازی با تأکید بر اهمیت پوشش بیمه‌ای، در دسترسی سالمندان به خدمات بهداشتی و درمانی، گفت: پوشش بیمه‌های درمانی امکان دسترسی سالمندان را به خدمات بهداشتی و درمانی و توانبخشی افزایش می‌دهد.

وی، پاسخگویی به نیازهای گروه سنی سالمندان را مستلزم همکاری و هماهنگی سیاست‌گذاران، دانشگاه‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی دانست و افزود: با آموزش و افزایش آگاهی عمومی می‌توانیم به بهبود کیفیت زندگی سالمندان کمک کنیم.

این متخصص سالمندی سالمندی جمعیت را نشان دهنده دستاوردها و موفقیت‌های بزرگ سیستم بهداشت و درمان و بیمه‌ای دانست و افزود: از آنجا که در دوره سالمندی هزینه‌های بهداشت و درمان افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند، برنامه‌ریزی و سیاستگذاری مبتنی بر شواهد ضرورت بیشتری می‌یابد.

یک جامعه‌شناس و فعال اجتماعی در این باره گفت: با توجه به اینکه اکثریت جوانان و میانسالان مازندران در حال حاضر دارای مسکن، شغل و اقتصاد پایدار نیستند، پس پیش‌بینی می‌شود این نسل زمانی که سالمند شوند دچار مشکلات عدیده معیشتی به عنوان ‏جمعیت مصرف کننده گردند.

سعدیه سهرابی بیان کرد: پدیده تک‌فرزندی در انواع خانواده‌های سنتی، مدرن، مرفه، کم‌درآمد، شهری و روستایی مشاهده می‌شود و اگر جامعه برای این نوع سبک زندگی ملاحظاتی را در نظر نگیرد در آینده دچار چالش‌های ‏متعدد خواهد شد.‏

سهرابی با بیان اینکه افزایش جمعیت سالمند مازندران بدون تردید موجب کاهش نیروی مولد اقتصادی و افزایش نیروی غیرفعال مصرف‌کننده در جامعه خواهد ‏شد، اظهار کرد: سالمندان نه تنها از لحاظ خدمات، بار مضاعفی بر دوش نسل جوان خواهند گذاشت ‏بلکه حتی ممکن است مازندران در زمینه کار و اشتغال با چالش کمبود نیروی مولد مواجه شود.

به گزارش بلاغ، جمعیت مازندران به دلیل اُفت فرزندآوری که خود متاثر از موضوعات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و کاهش آمار ازدواج و افزایش آمار طلاق است در حال حرکت به سوی سالمندی است؛ وضعیتی که به اعتقاد کارشناسان در آینده نزدیک این استان را به تله جمعیتی می‌کشاند.

طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با ۱۳.۲۶ درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان اکنون در زمره پیرترین استان جمعیتی کشور به شمار می‌رود. کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل اساسی در کاهش نرخ زادآوری در استان سوای موضوعات اقتصادی، معیشتی و فرهنگی مسئله آسیب‌های اجتماعی و افزایش طلاق و کاهش ازدواج در بین جوانان است چرا که طی سال‌های ۱۳۸۷ تا سال۱۴۰۰ تعداد موارد ازدواج در مازندران در مقایسه با مدت مشابه ۱۳ سال قبل آن ۴۴.۸ دهم درصد کاهش و میزان طلاق هم در این مدت ۵۴.۳ دهم درصد افزایش یافته است.

از سوی دیگر تحلیل داده‌های آماری ثبت احوال نشان می‌دهد که در ۴۵ سال گذشته جمعیت کشور حدود ۱۰ سال و جمعیت مازندران ۱۵ سال پیرتر شده که بر اساس برآوردها اگر همین روند و مفروضات کنونی ادامه یابد و مداخله جدی صورت نگیرد به نظر می‌رسد که در حدود ۳۵ تا ۴۰ سال آینده جمعیت استان نصف خواهد شد و در حدود چهار دهه آینده حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد جمعیت استان سالمند خواهند بود. یعنی در حوالی ۴۰ سال آینده به شرط حیات اگر در خیابان‌ها و کوچه پس‌کوچه‌های شهری و روستایی استان تردد کنیم می‌بینیم که از سه نفری که در جامعه زندگی می‌کنند یک نفر عصا در دست دارد و سالمند محسوب می‌شود.

انتهای خبر/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

نقش هنرمندان در جبهه جهانی مقاومت
يکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۱
انسان، موجودی بین: ترس و امید
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۱
مجلس زیر بار گرانی بنزین نمی‌رود
يکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۰۲:۰۰
۱۴ آبان نماد سربلندی مردم مازندران است
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۱
دبیرخانه دائمی روز ملی مازندران تشکیل شود