به گزارش
بلاغ؛ سفر آیتالله رئیسی رئیس جمهور کشورمان به روسیه با محوریت توسعه روابط اقتصادی با مسکو، نقطه عطفی در روابط دو کشور به شمار میرود؛ مراوداتی که در دولت سیزدهم با شعار دیپلماسی اقتصادی در سال ۱۴۰۰ قوت گرفت و رفته رفته، آثار و فواید آن استان مازندران را نیز در بر گرفت.
حاصل این سیاست دولت سیزدهم سرآغاز شکلگیری فصل نوینی از همکاریهای دو جانبه میان تهران و مسکو بود که توانست گامهای بلندی را در راستای رشد صادراتی محصولات و تولیدات ایرانی به ارمغان بیاورد.
فصل نوین دیپلماسی تجاری در دولت سیزدهم
در بهمن ماه ۱۴۰۰ ابراهیم رئیسی روسیه را به عنوان سومین مقصد خارجی برگزید و با هدف تقویت روابط ایران با روسها، راهی مسکو شد؛ سفری کوتاه اما مهم که دستاوردهای بینظیری را برای راهیابی فعالان اقتصادی و تولیدی به بازار روسیه فراهم آورد.
تهران و مسکو هر چند در روابط استراتژیک به یک دیگر همواره نزدیک بودهاند اما روابط این دو کشور، کمتر جنبه اقتصادی داشته است و دولت سیزدهم به نوعی پایهگذار روابط پایدار اقتصادی میان این دو کشور در میان دول گذشته کشور محسوب میشود.
در این سفر، در حوزه مسایل تجاری بر رفع موانع تجاری و جهش تجارت بین دو کشور توافق شدو دو کشور توافق کردند در گام اول تعاملات تجاری فیمابین را به ۱۰ میلیارد دلار در سال افزایش دهند.
سفر استاندار مازندران به روسیه چراغ صادرات را روشن کرد
به دنبال این سفر رایزنیهای مسئولان ارشد استان برای تقویت مناسبات اقتصادی میان مازندران و روسیه بالا گرفت و کار با جدیت دنبال شد.
سفر ۶ روزه استاندار مازندران وگروه اقتصادی استان به روسیه به مقصد چهار استان آستاراخان، مسکو، ولگوگراد و سامارا، در تیرماه امسال را باید نقطه عطفی برای از سرگیری روابط اقتصادی و توسعه تعاملات فی مابین برشمرد.
فعال کردن کریدور شمال، خرید لیزینگ کشتی از راه بیزنیس بانک، لایروبی رود ولگا، رفع موانع جابجایی ارز تجار میان دو کشور، تامین موتور کشتیهای روسی توسط واحدهای صنعتی مستقر در مازندران، رونق گردشگری با مسیر هوایی و دریایی، ترخیص به موقع کالاهای صادراتی و موانع گمرکی، لزوم همکاری متقابل پارک علم و فناوری روسیه با مازندران مهمترین سوغات سفرهیات مازندرانی به روسیه از سوی مسئولان استانی اعلام شد.
حل مشکلات گمرک و دامپزشکی در رأس موضوعات تیم اقتصادی مازندران در سفر به روسیه
سیدمحمود حسینیپور نماینده عالی دولت در مازندران دستاورد های این سفر را قابل توجه توصیف کرد و از انعقاد ۲۴۶ میلیون دلاری صادرات محصولات مختلف تولیدی و صنعتی استان به خصوص مواد غذایی به کشور روسیه خبر داد.
وی با اظهار این که، طی حدود دو سال گذشته رفت و آمدهای مختلفی از سوی مسولان دولتی و بخش خصوصی ایران با کشورهای خزر انجام شد؛ گفت: از آن جایی که دو موضوع کمرگ و دامپزشکی مهمترین موارد پیگیری سفر هیات اقتصادی مازندران به روسیه بوده است، قرارداد های خوبی برای حل مشکلات و موانع پیش رو منعقد شد.
استاندار مازندران گفت: مسایل دامپزشکی مازندران و روسیه را با هدف صادرات محصولات غذایی در قالب برگزاری آموزش برای صادرات و واردات برنامه ریزی و عملیاتی کرده ایم.
حسینی پور با بیان این که در دیدار با رییس سرویس فدرال گمرک روسیه به برخی مشکلات فعالان تجاری این استان در فرایند صادرات کالا به روسیه اشاره شده است، گفت: شتاببخشی به ترخیص این کالاها در گمرکات کشورهای مسیر حمل و نقل کالا را خواستار شدیم و خوشبختانه برای تجارت ۱۰ میلیون تنی کالا از طریق دریا با روسیه توافق شده است.
شاید در بدو انتشار این اخبار کمتر کسی به تحقق این دستاورد دلخوش بود اما هر چه از سفر استاندار و تیم اقتصادی به روسیه گذشت، تناسبات اقتصادی و رفت و آمد تیمهای اقتصادی روسی به مازندران قوت گرفت و فعالان اقتصادی به وعده صادق دولت سیزدهم امیدوارتر شدند.
حضور تیم فنی و تخصصی دامپزشکی مازندران در روسیه
در ادامه این سفر و در راستای پیگیری مصوبات و تفاهم نامه منعقد شده با دولت روسیه یک تیم از مسئولین فنی و فعالین بخش خصوصی حوزه دامپزشکی مازندران به روسیه عازم شدند.
بر این اساس، در پاییز امسال، با توجه به سفر امسال استاندار و تیم اقتصادی استان مازندران به روسیه و در راستای پیگیری مصوبات و تفاهم نامه منعقد شده و با دعوت سازمان دامپزشکی کشور روسیه هیئتی از اداره کل دامپزشکی مازندران و نیز نمایندگان صادر کنندگان بخش خصوصی این استان جهت بررسی استانداردها و گذراندن آموزشهای لازم به روسیه سفر کردند.
این دوره های آموزشی به مدت چهار روز و پیرو مباحث مرتبط با کلیه شاخصها و استانداردهای لازم جهت واردات محصولات غذایی به روسیه بررسی گردید.
به دلیل سختگیریهای کشور روسیه در رعایت شاخصها و استانداردهای مواد غذایی در واردات محصولات غذایی به این کشور سالانه بخش زیادی از محمولههای وارداتی دنیا از جمله ایران برگشت می خورد و مشکلات زیادی را برای صادر کنندگان بخش خصوصی ایجاد می کرد که با توجه به توافقات صورت گرفته بخش زیادی از مشکلات صادرات محصولات کشاورزی و آبزیان مازندران به روسیه رفع خواهد شد.
پای محصولات آبزی مازندران به روسیه باز میشود
قرارگرفتن شرکتهای صادراتی محصولات آبزی مازندران در وضعیت قرمز موجب شد تا به مدت هشت ماه صادرات محصولات آبزی مازندران به روسیه متوقف شود و تا حدی که مسئولان روسی تا مرز اعلام ممنوعیت واردات کالا از مبدا مازندران به بنادر این کشور پیش رفتند.
در حاشیه شرکت در دوره های آموزشی طی نشستهای متعدد با نماینده دامپزشکی روسیه، امکان صادرات محصول آبزی شرکت پاک ثمر میرود به عنوان یکی از شرکتهای فعال حوزه آبزیان با ورود و رایزنی اداره کل دامپزشکی و نماینده این شرکت، میسر شد.
در سفر هیئت کارشناسی مازندران به روسیه جهت شرکت در دوره های آموزشی در راستای تسهیل امور صادرات به آن کشور که پیرو تفاهم نامه منعقد شده در سفر اقتصادی استانداری مازندران به روسیه و مساعدت ریاست سازمان دامپزشکی کشور صورت گرفت نسبت به وضعیت صادرات شرکت های فعال حوزه دامپزشکی پیگیری شد.
بر این اساس، طی نشستهای متعدد و چند ساعته با نماینده دامپزشکی روسیه و ارائه مستندات و گزارشهای صادرات شرکت پاک ثمر امکان صادرات این شرکت به کشور روسیه فراهم گردید و با انعقاد سه قرارداد با شرکتهای روسی ارسال محموله های صادراتی حوزه آبزیان از سر گرفته شد.
پس از این مذاکرات فی ما بین نمایندگان مازندران و روس، طی روز جاری نخستین انعقاد رسمی صادرات محصولات آبزی شرکت پاک ثمر بابلسر با طرف روسی امضا و با حضور نمایندگان طرف روسی در شرکت فوق، موارد و نکات لازم مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
رفع موانع صادراتی پس از توقف هشت ماهه
حمزه آقاپور کاظمی در حاشیه بازدید نمایندگان طرف روسی از شرکت محصولات آبزی پاک ثمر میرود بابلسر در گفتوگو با خبرنگار
بلاغ، اظهار کرد: با توجه به سفر تیم اقتصادی استان در تابستان امسال به روسیه و پیگیریهای شخص استاندار، خوشبختانه مشکلات موجود و موانع صادراتی مرتفع شد.
وی افزود: یک تفاهمنامه با روسیه انعقاد شد تا یک دوره آموزشی برای فعالان مازندرانی برگزار شود.
سرپرست اداره کل دامپزشکی مازندران خاطرنشان کرد: در این سفر یکسری موارد مربوط به صادرات و عدم تطابقها از سوی اساتید روسی مطرح شد و رایزنیها برای ارائه اسناد و مدارک شرکتهای مازندران انجام شد.
این مسئول ادامه داد: ارائه این مدارک موجب شد که توضیحات مشروح همراه با محدودیتها به طرف روسی ارائه شد که مورد قبول نماینده روسی قرار گرفت .
بهروزرسانی مرکز آزمایشگاهی دوک با اعتبار ۲.۶ میلیاردی
آقاپور کاظمی گفت: در ادامه این رایزنی اجازه صادرات برای شرکت پاک ثمر به روسیه داده شد و قراردادهای اولیه در روسیه منعقد شد.
وی مطرح کرد: البته اجازه صادرات مرحله نخست کار است و ما باید رویه کار را با جدیت در راستای جلب اعتماد طرف روسی دنبال کنیم.
سرپرست اداره کل دامپزشکی مازندران اذعان کرد: اجازه صادرات منوط به رعایت ضوابط و مقررات قانونی است.
این مسئول ادامه داد: در خصوص شرکتهای لبنی نیز موارد غیرمنطبق وجود داشت که مشکلات و موانع احصا و در حال پیگیری هستیم که بنظر میرسد در این حوزه نیز به زودی به نتیجه خواهیم رسید و فرآیند صادرات محصولات لبنی آغاز خواهد شد.
آقاپور کاظمی تصریح کرد: حوزه آزمایشگاهی نیز آزمایشگاه دوک در استان پس از ۱۵ سال بروزرسانی شده است و امیدواریم این آزمایشگاه را به سطح مطلوب برسانیم.
وی اعلام کرد: مرکز دوک یک پروژه ملی بود که با پیگیری انجام شده یک اعتبار بالغ بر ۲.۶ میلیارد تومانی را تامین و کار بروزرسانی را انجام دادیم و مشکلات این آزمایشگاه تا حد زیادی مرتفع شده است.
اتفاقات جدید صادراتی در دولت سیزدهم
سرپرست اداره کل دامپزشکی مازندران متذکر شد: هم اکنون در حال بهسازی و ترمیم تجهیزات این آزمایشگاه هستیم که باید مرحله به مرحله پیش برویم تا به نقطه ایده آل برسیم.
مهرداد قلیپور مدیرعامل شرکت فرآوری و بستهبندی انواع آبزیان شرکت پاکثمر میرود اظهار کرد: شرکت پاک ثمر از سال ۸۸ کار خود را آغاز کرد و از همان ابتدا صادرات به کشور ترکمنستان را داشت.
وی افزود: از سال ۹۴ صادرات خود را با گوشت ماهیان خاویاری و قزل آلا و سردآبی دنبال کردیم.
مدیرعامل شرکت ماهی پاک ثمر خاطرنشان کرد: این شرکت بر اساس ضوابط بهداشتی کشورهای مقصد کار خود را ادامه داد.
این تولیدکننده اعلام کرد: در فروردین ۱۴۰۰ خیلی از شرکتها کار را به دنبال تحریمها متوقف کردند که در ادامه در دولت سیزدهم و در سفر استاندار و سرپرست ادارهکل دامپزشکی مازندران در سفر به روسیه جلسه موفقی برگزار شد که محل اتفاقات جدیدی در صادرات رقم خورد.
ارسال ۸ کانتینر ۱۹ تنی به ارزش حدود ۳ میلیون دلار به روسیه از هفته آینده
قلیپور بیان کرد: توانمندی علمی ایران در حوزه صادرات و رعایت ضوابط بهداشتی و قانونی مورد تایید سازمانهای غذا و دارو کشورهای هدف و روسیه است.
وی اشاره کرد: ۱۱ شرکت رجیستر صادرات ماهی در کشور هستند که شرکت پاک ثمر یکی از این شرکتها است.
مدیرعامل شرکت آبزی پاکثمر تاکید کرد: اگر سفر استاندار و سرپرست ادارهکل دامپزشکی مازندران به روسیه انجام نمیشد سازمان غذا دارو در حال تصویب ممنوعیت واردات محصولات لبنی و ماهی به این کشور بود که خوشبختانه جلوی آن گرفته شد.
این تولیدکننده افزود: طرف قرارداد ما از شرکتهای معتبر و فعال در فروشگاههای زنجیرهای روسیه هستند.
قلیپور تصریح کرد: در پی انعقاد این قرارداد، ۸ کانتینر ۱۹ تنی به ارزش حدود ۳ میلیون دلار تا ژانویه تحویل سه شرکت طرف قرارداد روسی خواهد شد.
وی ادامه داد: متاسفانه هنوز یک آزمایشگاه پیوسته در مازندران نداریم و در این آزمایشگاه تمامی آزمایشهای مورد نیاز طرف قرارداد در آن انجام گیرد؛ در حالی که ۳۴ آزمایشگاه پیوسته در روسیه وجود دارد.
لزوم حذف تعهدات ارزی برای رشد صادرات
مدیرعامل شرکت ماهی پاکثمر میرود متذکر شد: ارزی، تبادل و معاملات ارزی، حمل و نقل از دیگر چالشهای کلان صادرات محصولات آبزی به کشورهای هدف است.
این مسئول گفت: برای ارتقای تولیدات و محصولات آبزی صادرات محور باید تعهدات ارزی از سوی دولت حذف شود.
قلیپور یادآور شد: مازندران ۳۸۰۰ شرکت آبزیپروری در حال فعالیت هستند که تولیدات مازاد داریم و راهی جز صادرات نداریم.
رضایت طرف روسی از رعایت الزامات بهداشتی
فارز پلی آف نماینده شرکت روسیه نیز گفت: طبق تعریفهایی که از این شرکت شنیدم و کیفیت محصولات پاک ثمر امروز از نزدیک از این شرکت بازدید و به چشم دیدم که استانداردها را رعایت میکند.
وی ادامه داد: امروز که این مجموعه را دیدم برای یک قرارداد بلند مدت با این شرکت رغبت پیدا کردم و نظیر رعایت ضوابط بهداشتی و استانداردها در این شرکت را در جای دیگری ندیدم.
بازار روسیه تشنه محصولات آبزی مازندران است
آسیف نسیبف نماینده شرکت روسی نیز در این دیدار اظهار کرد: پنج تا ۶ سال که با این شرکت همکاری میکنم و بسیار راضی هستم.
وی افزود: ۵ ماه است که این شرکت وارد وضعیت قرمز شده بود و ما در نزدیکی کریسمس هستیم و خوشحالیم که این شرکت در وضعیت سبز هستند.
این نماینده روسی خاطرنشان کرد: ما نیاز به خرید چهار کانتینر برای بازار کریسمس دارین و خوشحالیم این ارتباط از سر گرفته شده است.
ابراز رضایت مشتریان روسی از کیفیت محصولات آبزی مازندران
غلامرضا اسکندری نوشیروانی نماینده چهار شرکت در مسکو نیز گفت: مشکلی در بسته بندی و کیفیت با این شرکت نداریم و مشتریان ما ثابت هستند.
وی افزود: تا ژانویه باید تنها برای یک شرکت چهار کانتینر بار ببرم و خیلی از سبز شدن این شرکت خوشحالیم.
نماینده طرف روسی خاطرنشان کرد: ما و مشتریان ما کاملا از کیفیت این شرکت رضایت داریم و سابقه همکاری ما با این شرکت به ۶ سال باز میگردد.
گفتنی است بنا به توافقات انجام شده نخستین محموله صادراتی این شرکت در هفته آتی به روسیه ارسال خواهد شد.
شایان ذکر است این محصولات در کشور روسیه به ۲۵ فرآورده تبدیل و در بازار روسیه عرضه میشود.
گزارش: مجتبی قربانی
انتهای پیام/