تاریخ انتشارچهارشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۰۰
کد مطلب : ۴۷۰۶۷۹
سوم خرداد، یادآور مقاومت مردم خرمشهر به عنوان حماسه‌ای فراموش نشدنی‌ست، مردمانی که مهر ۵۹ به یکباره مورد هجوم دشمنانی تا بن دندان مسلح قرار گرفتند و بی‌آنکه از قبل آماده باشند، جان در کف اخلاص گرفته و با هر چه داشتند، صفی مستحکم در برابر دژخیمان آراستند، ملتی که ۳۵ روز مقاومت را در آن ایام سخت رقم زدند.
۱
plusresetminus
درسی که باید از حماسه سوم خرداد آموخت/ نقش مازندران در حماسه «فتح خرمشهر»
به گزارش بلاغ، سوم خرداد ۱۳۶۱، تاریخ‌ساز حماسه عظیمی است که تا ابد بر تارک مبارک انقلاب اسلامی می‌درخشد و بزرگی و ارزش مقاومت مردانه رزمندگان اسلام را به رخ جهانیان می‌کشد.
خرمشهر سرافراز در حالی پس از ۵۷۸ روز در طی عملیات بیت‌المقدس از اشغال دنیای تا دندان مسلح استکبار آزاد شد که ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و رزمندگان جهادگر و بسیجی این مرزوبوم شریف؛ با امید به خداوند منان و تکیه بر توان داخلی و اطاعت از امر ولی فقیه مسلمین؛ در این نبرد نابرابر، مقتدرانه پیروز شدند و تابلوی عزت مقاومت، ایثار و پیروزی دین بر دنیا را بر جریده عالم به ثبت رساندند.


هر ساله سوم خرداد یادآور یک غرور ملی است؛ چراکه با اشغال «خرمشهر» غمی بزرگ بر پیشانی ملتی نستوه مانده بود، آن‌گاه که چنگال پلید رژیمی ضحاک‌صفت بر تار و پود سرزمین‌مان ایران زخم می‌زد.

خرمشهر، شهر خون شده بود و مردان و زنانی که نه توان ماندن داشتند و نه نای رفتن. اما بودند سلحشور مردان بی‌ادعایی که نشان ایثار را بر سینه‌های سپر کرده‌شان دیدند و در لباس رزم از شمال و شرق و غرب وطن به پاخاستند و جانانه از دنیا چشم شستند تا دنیای مردمان میهن‌شان در خاک و گلوله و آتش از بین نرود.

فتح خرمشهر یادآور مردانِ مردی است که زمزمه‌شان «ممد نبودی ببینی شهر آزاد گشته، خون یارانت پر ثمر گشته...» است، نه آنان که لباس خاکی جبهه بر تن نکردند و پشت میز‌های چهار میخه ادارات و سازمان‌ها نشسته و باد کولر خرداد را در سر و کله خود پیچانند و درآمد‌های میلیاردی را در بانک‌های کشور‌های خارجه پس‌انداز کردند.


طی چهار دهه گذشته، علیرغم همه کاستی‌ها و مشکلات، مردم ایران همواره روزهای خوبی را در خاطر دارند؛ روزهایی که هیچ زمانی یادشان از دفتر خاطراتمان پاک نخواهد شد؛ سوم خرداد، یکی از آن روزهای ماندگار تاریخ بعد از انقلاب اسلامی و حک شده بر دل ملت ایران است.

سوم خرداد، یادآور مقاومت مردم خرمشهر به عنوان حماسه ای فراموش نشدنی‌ست، مردمانی که مهر ۵۹ به یکباره مورد هجوم دشمنانی تا بن دندان مسلح قرار گرفتند و بی آنکه از قبل آماده باشند، جان در کف اخلاص گرفته و با هر چه داشتند، صفی مستحکم در برابر دژخیمان آراستند، ملتی که ۳۵ روز مقاومت را در آن ایام سخت رقم زدند و اگرچه مجبور به ترک شهرشان شدند اما ۵۷۸ روز بعد، بازگشتند تا ضمن خونخواهی جوانمردان شهیدشان، خرمشهر را بازپس بگیرند.

سوم خرداد، نقطه عطفی در تاریخ دفاع مقدس بود؛ روزی که نصرت خداوند شامل حال دلیرمردانی شد که خداوند در دلهایشان جای داشت، همانها که فرمان رهبرشان را لبیک گفته و حین جهاد اکبر، جز تسبیح معبود نگفتند و جز برای خدا، نجنگیدند و خداوند نیز به راستی نصرت را برایشان رقم زد. آن دلیر مردان خداجو، حماسه‌ای خلق کردند که ماندگار شد و هیچگاه از حافظه تاریخ پاک نخواهد شد.

آزادسازی خرمشهر، مهمترین هدف از اجرای عملیات بیت‌المقدس بود که توسط ارتش جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در نیمه شب ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ آغاز شد و علاوه بر رهایی خرمشهر، بیرون راندن نیروهای متجاوز به پشت مرزهای بین‌المللی، نشان دادن برتری قدرت سیاسی‌- نظامی و اجتماعی جمهوری اسلامی به عراق و حامیان او در منطقه، انهدام نیروهای متجاوز در منطقه بین غرب کارون تا خط مرزی و ... را دنبال می‌کرد.

رهایی خرمشهر از اشغال دشمن بعثی، در حقیقت از اهداف مرحله چهارم عملیات بیت‌المقدس بود که ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه شامگاه شنبه اول خردادماه ۱۳۶۱ و با رمز یا محمدبن‌عبدالله‌، از بی‌سیم فرماندهی قرارگاه مرکزی کربلا به واحدهای عمل‌ کننده، آغاز شد و در نهایت روز سوم خرداد، به  ۱۹ ماه اشغال بخشی از حساس‌ترین مناطق خوزستان و آزادسازی خرمشهر، انجامید، عملیاتی که ضربه‌ای سنگین به توان رزمی و روحیه نیروهای عراقی وارد کرد.

برابر آمارها در جریان آزادسازی خرمشهر حدود ۱۶ هزار نیروی عراقی کشته و زخمی و ۱۹ هزار نفر از ارتشیان عراق، اسیر شدند؛ اما در کل عملیات ۲۶ روزه بیت‌المقدس که به آزادی خرمشهر انجامید قریب ۶ هزار کشته و ۲۴ هزار مجروح برای دشمن در پی داشت.

نتایج نظامی عملیات بیت‌المقدس شامل آزاد سازی ۵ هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع از خاک کشور اسلامی از جمله خرمشهر و تأمین ۱۸۰ کیلومتر خط مرزی، گرفتن ۱۹ هزار اسیر و ۱۶ هزار کشته از دشمن، انهدام ۶۰ فروند هواپیما، ۳ فروند هلی‌کوپتر، ۴۱۸ دستگاه تانک و نفربر، ۳۰ قبضه توپ، ۴۹ دستگاه خودرو بود و در این بین یک فروند هلی‌کوپتر، ۱۰۵ دستگاه تانک و نفربر و ۵۶ دستگاه خودرو نیز به عنوان غنیمت به دست رزمندگان اسلام افتاد.

 به اهتزاز در آوردن پرچم جمهوری اسلامی ایران و اقامه نماز جماعت در مسجد جامع خرمشهر، اولین رخدادهای بعد از فتح این شهر بود؛ انعکاس خبر این پیروزی بزرگ، ایران را به وجد آورد و غرق سرور و شادی کرد و ملت ایران نماز شکر به جای آوردند.

به اعتقاد صاحبنظران دانش نظامی، فتح خرمشهر، آغاز مرحله‌ای جدید از دوران دفاع مقدس بود، دورانی که علاوه بر انعکاس جهانی آن، ایران را در آن جنگ نابرابر، در موضع قدرت قرار داد و از منظر سیاسی نیز عراق را به قهقرا برد؛ عراقی که خرمشهر را به عنوان یک برگ برنده برای مذاکره مد نظر داشت.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در مازندران نیز با اشاره به اینکه بزرگترین حماسه جنگ تحمیلی سوم خرداد است‌،گفت: گفت: خرمشهر در طول تاریخ توسط عثمانی‌ها و بعد توسط انگلیسی‌ها که منجر به واگذاری بخشی از خاک ایران شد‌، اما در چهارم آبان‌ ۱۳۵۹ به مدت ۵۷۵ روز به اسارت رژیم صدام درآمد، سپاه عراق مردم و نیروهای مسلح را هدف قرار داد.

سردار عبدالله ملکی یادآور شد: در خرمشهر همه میدان به میدان خیابان به خیابان کوچه به کوچه برای مقابله با سربازان عراقی حاضر شدند، با تعداد محدودی از پاسدار جنگیدند و به دلیل نبودن سلاح و مهمات عقب‌نشینی کردند ولی مقاومت ادامه پیدا کرد.

این مسئول تصریح کرد: خرمشهر قبل از شروع جنگ ۲۲۰ هزار نفر جمعیت داشت، بندر اروند ۱۳ اسکله داشت بعثی‌ها کالاها و خودروها را در غارت کردند، در شهر ۴۰ هزار واحد مسکونی وجود داشت، که اشغالگران ۲۵ هزار واحد مسکونی را تخلیه کردند و وسایلش را در بصره فروختند.

وی بیان کرد: سرانجام در سال ۱۳۶۱ بعد از عملیات فتح‌المبین ۲۳ روزه خرمشهر آزاد شد، ملت ایران در فتح خرمشهر ۶ هزار شهید داد ولی  ۱۹ هزار عراقی را اسیر عراقی گرفتیم و ۵ هزار و ۴۰۰ کیلومتر از خاک کشور آزاد شده است.

 ملکی خاطرنشان کرد: بزرگ‌ترین واکنش اوج حملات دشمن به ما جنگ تحمیلی بود و بزرگترین حماسه جنگ تحمیلی سوم خرداد است‌، پایتخت مقاومت در خرمشهر شهر دزفول بود که مردمی مقاوم دارد که در  مقابل بیشترین موشک‌ها و بمباران ماندند و هر تخریبی را بلافاصله ساختند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در مازندران ابراز کرد: عملیات خرمشهر باید ادامه پیدا کند تا روزی که به آزادی قدس برسیم، البته نیروهای جبهه مقاومت در پشت دیوارهای رژیم صهیونیستی هستند چرا که سردار سلیمانی این جبهه را قوی کرد.

وی با اشاره به حضور مازندرانی‌ها در آزادسازی خرمشهر گفت: مجاهدان مازندرانی در تیپ بیت‌المقدس، عملیات ۳۷ نور و عملیات ۲۵ کربلا حضور داشتند و سرانجام ۲۵۰ تا۲۷۰ شهید قبل و حین و بعد از عملیات آزادسازی خرمشهر دادیم.

این مسئول با گرامیداشت چهل و یکمین سال حماسه آزادسازی خرمشهر ادامه داد: دستورالعمل برنامه‌های دفاع مقدس و مقاومت از سوی ستاد کل نیرو‌های مسلح و وزارت کشور ابلاغ شد و برنامه‌های امسال با شعار محوری «ما متحدیم» برگزار خواهد شد.

ملکی از تشکیل ستاد بزرگداشت سوم خرداد در استانداری مازندران خبر داد و گفت: این جلسه به ریاست معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران و با حضور مدیران و حضور ویدئوکنفرانسی فرمانداران، فرماندهان و مسئولین دفاتر حفظ آثار شهرستان‌ها برگزار شد و دستورالعمل ستاد و برنامه‌ها به کمیته‌ها و ستاد شهرستان‌ها ابلاغ شد و برنامه‌ها پیش بینی شده است.

وی، برگزاری صبحگاه مشترک نیرو‌های مسلح، برگزاری جشن‌های دهه کرامت، برگزاری جشن پیروزی با عنوان «فتح دلها» در مرکز فرهنگی و موزه دفاع مقدس همراه با نورافشانی، ویژه برنامه بزرگداشت مقاومت مردم دزفول در حسینیه عاشقان کربلا، مسابقات ورزشی، افتتاحیه پروژه‌ها و یادمان‌های شهدای گمنام، نشست جهاد تبیین، حضور فرماندهان در سخنرانی قبل از خطبه نمازجمعه، حضور راویان در برنامه‌های گرامیداشت سوم خرداد، عطرافشانی مزار شهدا، پخش بانگ مقاومت و پیروزی در صدا و سیما، نواختن صوت قطار در ایستگاه‌های راه آهن، نواختن صوت کشتی‌ها در بنادر امیرآباد، فریدونکنار و نوشهر و برگزاری یادواره‌های شهدا را از جمله برنامه‌ها عنوان کرد.

ملکی با گرامیداشت چهارم خرداد روز مقاومت و پایداری که به روز دزفول نامگذاری شده است، بیان کرد: بیش از ۱۵۷ موشک ۹ متری توسط دشمن به شهر دزفول اصابت شد و مردم دزفول در مقابل بمباران‌های دشمن بعثی ایستادند و شهر را در همان زمان جنگ بازسازی کردند و مردم ماندند و از تیپ ۷ ولیعصر نیرو اعزام می‌کردند و مردم ماندند از رزمندگان اسلام با روحیه شاد پذیرایی می‌کردند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس مازندران با بیان اینکه برنامه‌هایی نیز با محوریت سوم خرداد در صدا و سیمای مرکز تبرستان تهیه شده است، خاطرنشان کرد: همچنین آذین بندی شهرها، بخشها، ادارات، پایگاه‌های بسیج و مجموعه‌های فرهنگی و برپایی مراسم شعر و خاطره از برنامه‌های سوم خرداد به شمار می‌آید.

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران نیز ضمن گرامیداشت سوم خرداد سالروز آزادسازی فتح خرمشهر گفت: حماسه سوم خرداد یک رخداد و رویداد مهم تاریخی و در نوع خود بی‌‌نظیر بوده است.

سعید کهنسال سوم خرداد را نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی ایران دانست و اظهار کرد: حماسه سوم خرداد یک رخداد و رویداد مهم تاریخی و در نوع خود بی‌نظیر بوده است و پیروزی رزمندگان اسلام در عملیات بیت المقدس جهان را مات و مبهوت کرده است.

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مازندران با تکریم از رشادتهای رزمندگان اسلام در این حماسه عظیم گفت: همت بلند جوانان غیور، جانفشانی شهیدان گلگون کفن، عنایت خداوند بزرگ، دعای امام عظیم الشأن، ایستادگی مردان و زنان و ایثارگری جانبازان و آزادگان این مرزو بوم، پیروزی ملت ایران را در حماسه فتح خرمشهر رقم زده است.

وی با اشاره به اینکه سوم خرداد هر سال در تقویم کشور ما به روز ملی ایثار، مقاومت و پیروزی نام گرفته است عنوان کرد: در این ایام یاد تمامی شهدا بویژه سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و سپهبد شهید صیاد شیرازی خاطره‌ها را در دلها زنده می‌کند.

به گزارش بلاغ، فتح خرمشهر حماسه ای بود که دنیا را متحیر کرد. در این حماسه، قلدرمآبان دنیا برای همیشه تاریخ درس عبرت گرفتند که با زبان زور و تهدید نمی‌توانند با ملت بزرگ و متمدن ایران برخورد کنند. در سوم خرداد ۱۳۶۱ ملت بزرگ ایران در دفاع از کیان خود، حماسه ای آفرید که دنیا را متحیر کرد.

فرزندان شجاع و مومن ملت بزرگ و رشید ایران در حالی با دست خالی طومار دشمن بعثی را در هم پیچیدند که نظام سلطه با تمام عِده و عُده اش از سران فاسد آن حمایت می کرد اما رزمندگان سلحشور ما با شجاعت و خلوص مثال زدنی، تنها با سلاح ایمان، نقشه های آنان را نقش بر آب کردند.

در این روز حماسی خرمشهر پاره تن ایران که ۵۷۸ روز در اشغال دشمن بود، با عملیات بزرگ بیت المقدس توسط سربازان شجاع ایران اسلامی آزاد شد؛ حماسه ای که امام به خداپیوسته و پیر فرزانه انقلاب آن را مافوق طبیعت و کاری مختص پروردگار عالم قلمداد کرد.

امروز ما در دنیای معاصر، به حفظ تمامیت ارضی خود در دوران دفاع مقدس می‌بالیم که این تمامیت ارضی حاصل فداکاری و عروج جان‌های پاک و به خدا پیوسته ای است که از همه هستی خود برای امنیت کشور گذشتند و عارفانه جاودانه شدند؛ حماسه ای که یک گوشه آن در آزادسازی خرمشهر نمایان شد.

آزادسازی خرمشهر درس عبرتی برای سایر قلدر مآبان عالم نیز بود تا برای همیشه تاریخ، فکر تعدی و تجاوز به ایران بزرگ را از ذهن‌های پلید خود دور کنند و یاد بگیرند که با ملت رشید ایران نمی‌توانند با زبان زور و تهدید سخن گویند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

فقـر و غنــا در اسلام
چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۰
خشم؛ پسندیده یا ناپسند؟
دوشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۷
پرستاران سر دو راهی خانه‌نشینی و تغییر شغل
سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۳
آنچه خوبان همه دارند تو یک‌جا داری
يکشنبه ۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷
وعده صادق، ضربه پشیمان‌کننده و پیشگیرانه
شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴