تاریخ انتشاريکشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۱
کد مطلب : ۴۹۲۴۸۳
جانمایی های غیرکارشناسی برای ساخت جاده های کوهستانی، جنگلی و روستایی در برخی از شهرهای مازندران از جمله بابل زمینه ای برای رانش های پی در پی مسیر این خطه از شمال را فراهم کرد و این امر صدها میلیارد سرمایه ملی کشور را به هدر داده.
۰
plusresetminus
رانش زمین در مازندران
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بلاغ به نقل از ایرنا، رانش جاده های جنگلی و روستایی در مازندران به یک مصیبت ادامه داری تبدیل شد که نه تنها برای ساکنان آن مناطق دردسر ساز شد بلکه به زمینه ای برای هدر رفت سرمایه ملی تبدیل شد.

سرمایه و اعتباری که می بایست در بخش تولید و توسعه زیرساخت های روستاهای مازندران سرمایه گذاری شود هر ساله برای مرمت جاده های رانشی در برخی از شهرهای مازندران سرمایه گذاری می شود که با یک بارش سیلابی بخش دیگری از همان جاده دوباره دچار رانش می شود.

رانش جاده سماکوش محله بندپی شرقی بابل به همراه رانش در جاده فیروزجاه در همین بخش تازه ترین رانش بزرگی بود که برای ساکنان روستاهای بندپی شرقی بابل ایجاد شد و راه ارتباطی بیش از ۷۰ روستا در این منطقه را قطع کرد.

رانش های چند باره زمین در جوار جاده های جنوبی بابل در منطقه شیخ موسی در بخش بندپی شرقی این شهرستان به یک چالش فراگیر برای همه فصل ها تبدیل شد که ضمن قطع راه ارتباطی روستاها هزینه‌های سنگینی را برای مرمت و بازسازی برجا می گذارد.

بارش های سنگین برف و باران در اواخر بهمن ماه سال جاری زمینه ای برای رانش جاده سماکوش محله بابل شد که این رانش راه ارتباطی چند روستا را قطع کرد.

رانش زمین در جاده های روستایی بابل پای ثابت هر بارش و سیلاب سنگین برف و باران است که بخش بندپی شرقی بابل که با ۷۰ هزار نفر جمعیت در ۳۵ کیلومتری جنوب بابل واقع شد از جمله بخش های پیش رو در مازندران است که ساکنان روستاهای این بخش با این مصیبت دست به گریبان هستند.

جاده های بخش بندپی شرقی بابل از جمله مناطق پر رانش مازندران است چون از مجموع ۶۵۰ روستا و آبادی شهرستان بابل ۳۲۰روستا و آبادی در بخش بندپی شرقی این شهرستان واقع شده که اکثر این روستاها و آبادی ها در مناطق بالادست و جنگلی واقع شد که در معرض رانش قرار دارد.

رانش زمین در جاده‌های مازندران پیشینه طولانی دارد و با توجه به تغییرهای اقلیمی که زمینه بارش های سیلابی را بیشتر از سال های گذشته فراهم کرد سبب شد، رانش های بیشتر و سنگین تری در جادهای مناطق بالادست این خطه از شمال کشور ایجاد شود.

کارشناسان این حوزه پیش تر اعلام کرده بودند که برای جلوگیری از بروز چنین حوادثی قبل از اجرای جاده سازی طرح های مطالعاتی آن باید به درستی انجام شود و بعد از شناسایی نقاط رانشی اقدامات پیشگیرانه و استحکامی برای آن مناطق در نظر گرفته شود.

از طرف دیگر کارشناسان محیط زیست خطرهای چند بُعدی جاده سازی در مناطق جنگلی و کوهستانی را برشمردند که یکی از آن موارد رانش های پی در پی جاده های جنگلی مازندران است که در چند روز گذشته اتفاق افتاد.

رانش زمین در مازندران دره‌ای برای بلعیدن سرمایه ملی

چهره های علمی و دانشگاهی استان چندی پیش در خصوص این رانش ها هشدار داده بودند که با توجه به زون گسلی که در مازندران داریم براساس تحقیقات انجام شده تا عمق ۲ هزار متری نتیجه گرفتند باید طرح های زون گسلی اجرا شود و این امر نیازمند اتخاذ تمهیدات خاصی است و آزمایش های سازه ای در حوزه راه سازی باید صورت گیرد و افزون بر این اقدامات اجرای طرح های زهکشی در نقاط، ساخت دیواره های حفاظتی و گاویونی بسیار مهم است چرا که در پیشگیری از رانش و لغزش زمین تاثیر فراوانی دارد.

اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریالی برای رانش سماکوش محله

در این پیوند فرماندار بابل اظهار کرد: فرایند مرمت و بازسازی جاده های رانشی در سماکوش محله و فیروزجاه بابل با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریالی آغاز شد.

مصطفی میرتبار با بیان این که جاده شیخ موسی بابل به دلیل اینکه در معرض چشمه‌ها و آبریزهای طبیعی قرار دارد یک جاده رانشی محسوب می‌شود، افزود: وجود این آبریزها با نفوذ به بافت زمین بلاخص در ایام بارندگی سبب رانش بخشی از جادها می‌شود که متاسفانه نمونه آن را در جاده روستای سماکوش‌محله از توابع بخش بندپی شرقی شاهد بودیم.

وی گفت: این رانش در روزهای سخت بحران برف اخیر در بالادست رخ داد و تمامی دستگاه‌ها درگیر گذران آن بحران بودند ولی در کمترین زمان پس از بازدید از منطقه با تشکیل جلسه‌ای با حضور دستگاه‌های مرتبط اقدامات اجرایی بهبود جاده را شروع کردیم.

فرماندار بابل با اشاره به این مطلب که شرکت جهاد نصر مجری انجام این طرح انتخاب شد، اظهار کرد: منطقه مورد نظر رانش در سال‌های گذشته هم سابقه چنین رانش‌هایی را داشت اما به دلیل عدم اصولی اجرا در ترمیم جاده متاسفانه مجدد هم شاهد رانش در همان نقطه بودیم.

وی افزود: برای بازسازی و تکمیل اصولی محل رانش شرکت جهاد نصر مامور انجام این طرح شد و این شرکت فرایند مرمت و بازسازی را شروع کرد.

میرتبار با بیان این مطلب که قدم اول این شرکت احداث یک جاده فرعی برای تردد اهالی بالادست است و محل رانش هم با استفاده از شمع‌کوبی که استحکام بالایی دارد ترمیم می‌شود، ادامه داد: اجرای این طرح حدود ۲۰۰ میلیارد ریال برآورد هزینه شده و طی مذاکراتی که با شرکت مجری داشتیم ۱۰ میلیارد ریال آن به صورت تهاتر پرداخت می شود.

میرتبار در ادامه با اعلام امیدواری از تکمیل پروژه طی چهار ماه آینده، گفت: متولی این طرح اداره کل راهداری است ولی ستاد بحران و شرکت ملی گاز هم در کنار آنها حضور دارند.

این مقام مسوول تصریح کرد: هر چند اجرای چنین طرح های زمان بر است ولی با توجه به شرایط منطقه ولی امیدواریم ظرف سه تا چهار ماه آینده این طرح تکمیل و افتتاح شود.

رانش زمین در مازندران دره‌ای برای بلعیدن سرمایه ملی

 رانش زمین (Landslide) یا زمین لغزش به حرکت لایه‌های رسوبی غیر متراکم و متراکمی بر روی سطح شیبدار که ناپایدار شدند گفته می شود و علت های متفاوتی چون زمین لرزه یا راه سازی سبب پیدایش این رخداد می شود.

به اعتقاد کارشناسان، عامل حرکت توده رسوبی، تغییرات آب های زیرزمینی، به هم خوردن یا تغییرات شیب زمین، نیروی جاذبه، زلزله، جاده سازی، باران یا فشار منفذی سیالات، سبک سازی پایین دست توده و سایر موارد سبب رانش یا لغزش زمین می شود و حرکت نزولی در رانش زمین امکان دارد بسیار کند رخ دهد تنها در چند میلی متری در سال یا با سرعت رخ دهد و متاسفانه براثر این پدیده آثار مصیب باری برجای می گذارد.

براساس گزارش های مستند، رانش یا لغزش زمین در بسیاری از مناطق غربی مازندران هم به وقوع پیوسته و این بلای طبیعی افزون بر آسیب رسانی به زیرساخت ها از جمله راه های ارتباطی و دردسرهای فراوان در حوزه تردد وسائط نقلیه و همچنین ارایه خدمات زیرساختی به مردم در نقاط روستایی و شهری هم دچار چالش کرده است.



انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

انتهای خبر/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

چرا گرگ درنده‌تر و سگ‌هار هارتر نشود
يکشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۴
استاندار مازندران لطفا رعایت کنند
يکشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۰
فعالیت ۴۱۰ واحد خدماتی در ایام سفر
يکشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۴
توزیع بنزین ۳۰ هزار تومانی صحت ندارد
يکشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۳
امام علی (ع) الگوی مبارزه با استکبار است
يکشنبه ۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۴