با تصمیم بانک مرکزی از هفته جاری عرضه انبوه سکه آغاز میشود و برای از بین بردن حباب تاریخی سکه بناست بهزودی سکههای سال ۱۴۰۳ وارد بازار شود.
۰
به گزارش چایگاه خبری تحلیلی بلاغ به نقل از ایرنا؛ طی روزهای اخیر به دلیل افزایش بدهیهای داخلی آمریکا و چین، تنشهای سیاسی در خاورمیانه و اوکراین و دستکاریهای وزارت اقتصاد در نرخ نیما؛ قیمت طلا و ارز با افزایش محسوسی همراه شده است. رکوردزنی نرخ طلای جهانی به همراه نوسانات ارزی داخلی، مهمترین دلیل ثبت رکوردهای بالا برای قیمت طلا و مخصوصا سکه است.
کاهش حباب قیمت سکه
سکه با حباب بالای ۱۲ میلیون تومان در روزهای اخیر معامله شد که این موضوع ریسک خرید سکه را افزایش داد. البته به گفته محمد کشتی آرای؛ فعال بازار طلا، حباب سکه به حدود ۱۰ میلیون تومان کاهش یافته است.
فعالان بازار و کارشناسان اقتصادی معتقدند در روزهای پرنوسان و زمانی که اختلاف قیمت خرید و فروش سکه خیلی بالا رفته، نباید خرید انجام داد؛ چراکه در این ایام به دلیل حباب بالا، هر لحظه امکان ریزش قیمتها وجود دارد.
البته این اتفاق در روزهای قبل افتاد و سکه از کانال ۵۶ میلیون تومان ظرف کمتر از یک ساعت کانال ۵۴ میلیون تومان بازگشت. این اتفاق بعد از اعلام سیاست جدید بانک مرکزی در بازار سکه روی داد.
بانک مرکزی قصد دارد سکههای جدید و با تاریخ هر سال وارد بازار کند. در اولین گام بناست سکههای جدید با تاریخ ۱۴۰۳ وارد بازار شود؛ اطلاعات دریافتی بیانگر آن است که عرضه انبوه سکههای ۱۴۰۳ بزودی در مرکز مبادله آغاز میشود. سکه با تاریخ ۱۴۰۳ در تمام قطعات تمام، نیم و ربع سکه ضرب میشود و بزودی وارد بازار میشود.
ضمن اینکه از هفته جاری تعداد روزهای حراج سکه به سه روز (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) افزایش مییابد و عرضه گسترده سکه از طریق این مرکز نیز انجام میشود. خریداران سکه میتوانند از طریق مرکز مبادله نسبت به خرید سکه اقدام کنند.
از ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ تاکنون، ۲۵ حراج از طریق سامانه معاملات سکه طلای مرکز مبادله ایران برگزار شده که طی این حراجها، در مجموع ۳۹۳ هزار و ۸۸۸ قطعه انواع سکه طلا به متقاضیان تخصیص داده شده است. سهم ربع سکه از این حجم تخصیص ۲۱۰ هزار و ۱۰ قطعه، نیم سکه ۷۵ هزار و ۶۱ قطعه و تمام سکه ۱۰۸ هزار و ۸۱۷ قطعه است.
عبور دلار نیما ازکانال ۴۹هزار تومان
از طرف دیگر، سیر صعودی و پرشتاب دلار نیما هم از دو هفته قبل آغاز شد و درحالی همچنان ادامه دارد که روز پنجشنبه سوم آبان ۱۴۰۳ یک رکورد تاریخی زد و برای اولین بار از کانال ۴۹ هزار تومان عبور کرد.
در معاملات روز پنجشنبه مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل، بهنرخ نیمایی ۵۰ هزار و ۳۸۸ تومان و حواله دلار با افزایش نسبت به دیروز بهنرخ ۴۹ هزار و ۱۵ تومان معامله شد.
افزایش قیمت دلار نیما البته از ماههای قبل به صورت آهسته درحال انجام بود اما با تغییر دولت و رویکرد جدید وزیر اقتصاد بر سرعت افزایش قیمت دلار نیمایی افزوده شد و تاکنون دلار نیمایی به راحتی از کانالهای قیمتی عبور کرده و همچنان درحال رکوردزنی است و دلیل اصلی افزایش قیمت دلار در بازار غیررسمی همین مسئله است.
نقش وزیر اقتصاد در گرانی دلار
قیمت دلار نیما درحالی سیر صعودی دارد که طی هفتههای قبل محمدرضا فرزین؛ رئیسکل بانک مرکزی در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: «دیگر امکان افزایش قیمت ارز نیما وجود ندارد.»
او افزود: «از ابتدای سال تاکنون قیمت این ارز از حدود ۴۱ هزار تومان تا حدود ۴۷ هزار تومان رسیده است. یعنی ما تحتتأثیر متغیرهای بنیادین اصلاحاتی در نرخ ارز انجام دادهایم و نمیتوان نرخ آن را بیش از این مقدار افزایش داد؛ چون ما نگران نرخ تورم هم هستیم. پایین بودن نرخ ارز برای کنترل تورم است و چنانچه با سیاستهای ارزی اتخاذ شده نرخ تورم افزایش پیدا کند، آن سیاستها مناسب بهنظر نمیرسند.»
کارشناسان اقتصادی هم معتقدند؛ مقطع کنونی، وقت افزایش قیمت ارز نیما نیست چراکه تورم کنترل نمیشود و فشار اقتصادی بر مردم با این کار مضاعف خواهد شد. با اینحال عبدالناصر همتی، مدافع جدی افزایش نرخ دلار نیما و کاهش اختلاف با بازار غیررسمی است ولی نکته اینجاست که در هفتههای اخیر و همزمان با رشد شدید دلار نیما، شاهد رشد هیجانی دلار در بازار غیررسمی هم بودهایم.
بنابراین نهتنها اختلافی کم نشده بلکه نرخ این دو بازار همزمان در حال افزایش است و هر روز شاهد رکوردزنیهای جدید برای این ارزها در دو بازار رسمی و غیررسمی هستیم.