به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
بلاغ به نقل از فارس؛ عبدالناصر همتی در سال ۱۳۹۱ به عنوان عضو هیئتمدیره حدود ۵۰ میلیون تومان پاداش دریافت کرده است؛ بر اساس نرخ تورم مرکز آمار، رقم فوق هماکنون معادل ۷۰۰ میلیون تومان است.» این خبری بود که روز گذشته در رسانهها منتشر شد؛ اما موضوع از چه قرار است؟.
بانک مرکزی اوایل شهریور گزارش تسهیلات پرداختی بانکها و مؤسسات اعتباری به کارکنان خود در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. طبق گزارش منتشر شده، بانکها در مجموع بیش از ۹۱ هزار و 500 میلیارد تومان به کارکنان و مدیران خود تسهیلات پرداخت کرده بودند. همین موضوع موجب شد تا موجی از اعتراضات و انتقادات متوجه بانکها شود اما بانکیها معتقدند که تسهیلات و حقوق دریافتی آنها در مقابل برخی از نهادها و شرکتهای دولتی دیگر فعال در حوزههایی همچون نفت، پتروشیمی، فولاد و...اندک است و باید تسهیلات اعطائی به آنها با این
گروهها مقایسه شود نه عامه مردم.
دفاع همتی از وامگیرندگان بانکی
عبدالناصر همتی؛ وزیر اقتصاد نیز از پرداخت این تسهیلات دفاع کرد و گفت که: «اولاً پرداخت این تسهیلات قرضالحسنه نبوده ثانیاً بر اساس آییننامه و مقرراتی پرداخت شده که سالهاست پرداخت میشود. کارمندان زحمتکش بانکها در سرما و گرما کار میکنند و حق و حقوقی دارند.»
هرچند موضع همتی نیز با انتقاداتی روبهرو شد اما او در همایش بانکداری اسلامی گفت که «وظیفه دارد به عنوان وزیر اقتصاد از کارمندان بانک دفاع کند همچنان که از کشاورزان و پرستاران دفاع کرده است.» همتی در عینحال گفت که «از وام میلیاردی هیئتمدیرهها دفاع نمیکنم» و این را هم قبول ندارم که برخی میگویند اگر وام میلیاردی ندهیم افراد انگیزه ندارند که هیئتمدیره شوند؛ پس چرا درب اتاق من را شکستهاند و میگویند همتی نمیگذارد هیئتمدیره شویم؟
سابقه همتی در دریافت پاداش نجومی
در واکنش به این صحبت وزیر اقتصاد، «داوود سوری»؛ اقتصاددان در صفحه شخصی خود در ایکس نوشت که «همتی پیش از این مدیرعامل بانکهای سینا و ملی و رئیسکل بانک مرکزی بوده است. بر خبرنگاران با شرافت واجب است که میزان بهرهمندی ایشان از تسهیلات بانکی در زمان این مسئولیتها را پیدا کنند و به اطلاع عموم برسانند.»
روز گذشته یکی از رسانهها نوشت که همتی در سال ۹۱ به عنوان نایبرئیس هیئتمدیره بانک سینا حدود ۵۰ میلیون تومان پاداش دریافت کرده است که بر اساس نرخ تورم، هم اکنون معادل ۷۰۰ میلیون تومان است. این رسانه مجموعه پاداش دریافتی وزیر اقتصاد طی سالهای ۸۷، ۸۸، ۸۹، ۹۰ و ۹۱ را ۲۲۰ میلیون تومان عنوان کرده است که به نرخ امروز حدود چهار میلیارد و ۹۵۹ میلیون تومان است و به نرخ سکه طلا در سالهای دریافت پاداش مجموعاً ۶۰۵ سکه است که به نرخ امروز مبلغ ۲۶ میلیارد تومان میشود.
تبعیض بین مردم و کارکنان بانکها
پرداخت پاداش و تسهیلات ارزان میلیاردی در نهادهای دولتی به همین موارد ختم نمیشود. یک هفته بعد از انتشار تسهیلات کارکنان بانکها، وام میلیاردی رئیس و اعضای هیئتمدیره سازمان بورس نیز خبرساز شد. این وام طبق مصوبه شورایعالی بورس به مبلغ ۱۰ میلیارد و 500 میلیون تومان با نرخ سود چهار درصد و بازپرداخت ۱۰ ساله به پنج نفر از اعضای هیئتمدیره این سازمان پرداخت شده بود. علاوهبر این چند روز پیش از ادعاهایی درباره تسهیلات میلیاردی رئیسکل بانک مرکزی منتشر شد که «کامیار کاوه»؛ مدیرکل منابع انسانی بانک مرکزی در واکنش به این خبر گفت که بر اساس جز ۵ ماده ۳۴ قانون پولی و بانکی، مدیران بانک مرکزی از اخذ تسهیلات از شبکه بانکی منع شدهاند و خارج از آییننامه مصوب هیچگونه تسهیلاتی به هیچکدام از کارکنان و مدیران بانک مرکزی پرداخت نشده است.
سید سعید موسوی؛ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در واکنش به وامهایی که به هیئتمدیره بانکها سازمان بورس و سایر نهادها پرداخت میشود گفت: «از آنجاییکه چنین وامهایی به مردم عادی بهویژه در شهرها و روستاهای کوچک داده نمیشود این موضوع میتواند بیعدالتی محسوب شود.»