بر اساس گزارش مؤسسه پژوهشهای بازرگانی، از متوسط تورم در دوره ۱۴۰۲- ۱۳۹۲، حدود ۵۵ درصد آن ناشی از نقدینگی و ۳۵ درصد آن ناشی از نرخ ارز بوده است.
۰
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بلاغ به نقل از ایسنا، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت، در گزارشی تحت عنوان «سهم عوامل کلیدی مؤثر بر تورم و نهادهای متولی» عوامل اصلی ایجاد تورم و سهم هریک از آنها و سهم نهادهای مختلف در ایجاد و کنترل تورم را بررسی کرده است.
بر اساس این گزارش، بررسی روند تاریخی طی دهههای اخیر نشان میدهد سه عامل اصلی ایجاد تورم در اقتصاد ایران شامل رشد نقدینگی، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی است؛ بهطوریکه هر ۱۰ درصد افزایش نقدینگی، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی به ترتیب پنج، چهار و منفی پنج درصد تورم ایجاد خواهد کرد.
بنابراین از متوسط تورم ۲۷ و یک دهم درصدی در دوره ۱۴۰۲- ۱۳۹۲، حدود ۵۵ درصد آن ناشی از نقدینگی و ۳۵ درصد آن ناشی از نرخ ارز بوده و دلایل اصلی تورم در اقتصاد ایران را باید در رشد نقدینگی و رشد نرخ ارز جستوجو کرد.
گزارش مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی نشان داد؛ تحلیل روند تورم و زیرگروههای آن طی دوره ۱۴۰۲-۱۳۹۲ نشان میدهد که از متوسط تورم ۲۷ و یک دهم درصدی طی این دوره، گروه «خوراکیها» ۱۰ و ۹ دهم واحد درصد، «مسکن» شش و چهار دهم واحد درصد و «حملونقل» دو و نیم واحد درصد از تورم (مجموعاً ۲۰ واحد درصد) را به خود اختصاص دادهاند.
بنابراین سه گروه خوراکیها، مسکن و حملونقل، سهم حدود ۷۳ و چهار دهم درصدی از تورم کل این دوره را دارند.