در مسیر دستیابی به خودکفایی

واردات گندم ۲ میلیون تن کاهش یافت

تاریخ انتشارپنجشنبه ۲۹ دی ۱۴۰۱ - ۰۶:۵۱
کد مطلب : ۴۶۷۶۴۲
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: با وجود خشکسالی میزان خرید تضمینی گندم از کشاورزان افزایش و میزان واردات این محصول ۲ میلیون تن کاهش یافت.
۰
plusresetminus
واردات گندم ۲ میلیون تن کاهش یافت
به گزارش بلاغ به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی شرکت بازرگانی دولتی ایران؛ سید سعید راد اظهار داشت: میزان خرید تضمینی گندم از کشاورزان در سال جاری به‌دلیل سیاست‌های حمایتی از جمله افزایش 130 درصدی نرخ خرید و سایر اقداملات تشویقی چون کاهش 50 درصدی نرخ نهاده‌های کشاورزی، به 7 میلیون و 200 هزار تن رسید.

وی با اعلام اینکه بخشی از گندم‌های خریداری شده برای تأمین آرد مورد نیاز نانوایی‌های سراسر کشور، مورد استفاده قرار گرفته و بخشی از آنها نیز در انبارها و سیلوهای گندم ذخیره شده‌اند، اظهار داشت: این در حالی است که سال گذشته، تنها 4 میلیون و 700 هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده بود.

وی با اشاره به اینکه با توجه به بحران امنیت غذایی در جهان به دلیل خشکسالی و موضوع اوکراین برای تأمین ذخایر گندم مورد نیاز کشور، نسبت به واردات این کالای اساسی اقدام شده است، اظهار کرد: از ابتدای امسال، بیش از 3 میلیون تن گندم وارد کشور شده است تا هم از حیث تأمین نان مردم و هم از جهت ذخیره‌‌سازی گندم، هیچ‌گونه مشکلی نداشته باشیم.

راد با بیان اینکه کشورمان طی یک‌سال اخیر در مسیر خوداتکایی و بی‎‌نیازی در تولید گندم پیش رفته و پیش‌بینی ‌می‌شود حرکت در این مسیر در سال جاری زراعی نیز با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند، تصریح کرد: در 9 ماه نخست امسال، 3 میلیون و 241 هزار تن گندم وارد کشور شده در صورتی ‌که این میزان در 9 ماه نخست پارسال، 5 میلیون و 29 هزار تن بود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه واردات گندم از ابتدای سال 1401 با حدود دو میلیون تن کاهش، 35 درصد کمتر از مدت مشابه سال 1400 بود، خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش تولید داخل و رشد حدود 60 درصدی خرید تضمینی گندم از کشاورزان نسبت به سال قبل، در هر یک از ماه‌های سال جاری به‌طور متوسط، 200 هزار تن از این محصول نسبت به واردات ماهانه سال گذشته، گندم کمتری وارد کشور شده است.

اهمیت خودکفایی در غذا و خسارت عیسی کلانتری
از زمان بروز بحران اوکراین و کمبود مواد غذایی در جهان، اهمیت امنیت غذایی و خودکفایی در تولیدات مهم کشاورزی بر همگان آشکار شده است. ضرورتی که در کشور ما به مراتب بسیار مهم‌تر می‌شود و نیازمند برنامه‌ای جامع و کامل درخصوص تولید محصولات کشاورزی و خودکفایی در تولید این محصولات است چرا که وابستگی در تامین غذای مردم به معنای به خطر انداختن امنیت غذایی جامعه در مواقع بحرانی به‌خصوص زمان تحریم است.

این درحالی است که عیسی کلانتری از مسئولان دولت‌های روحانی‌، هاشمی و خاتمی طی سال‌های طولانی از مخالفان خودکفایی بود تا حدی که بعد از عباس آخوندی که مسکن مهر را «مزخرف» خوانده بود، عیسی کلانتری در دولت قبل طی سخنانی در نشست کمیته اقتصادی بنیاد امید ایرانیان با با ذکر یک خاطره خودکفایی در کشاورزی را «مزخرف» خواند و گفت: «همین الان آقایان هنوز دارند درباره خودکفایی در محصولات کشاورزی صحبت می‌کنند. برای نوشتن برنامه ششم دوباره موضوع خودکفایی را به میان کشیدند که من برگشتم به آقای نوبخت گفتم تو را به دین و ایمانت بگو این مزخرفات را کنار بریزند.»
او بر همین اساس در دوره‌های طولانی تصدی وزارت کشاورزی‌، بانی بسیاری از طرح‌ها برای جلوگیری از کشاورزی بومی بود که طرح‌هایی مانند نکاشت و تراریخت از آن جمله بود. بررسی آمارهای گندم در دوره وزارت عیسی کلانتری خسارت او به امنیت غذایی کشور را بهتر نشان می‌دهد.

واردات
براساس آمارهای رسمی بانک مرکزی طی سال‌های وزارت کلانتری نه‌تنها خط خودکفایی گندم دنبال نشد، بلکه واردات گندم به بیش از 2 برابر رسید.

براساس آمارهای رسمی منتشرشده توسط بانک مرکزی، کلانتری در شرایطی کار را در سال 1368 تحویل گرفت که تولید داخلی گندم در سال‌های ریاست جمهوری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ـ با وجود شرایط دشوار جنگ ـ بیش از دو برابر شده و از حدود 3.5 میلیون تن به بیش از 7.5 میلیون تن ارتقا یافته بود.

اما کلانتری، 12 سال بعد در سال 1379، در شرایطی وزارت را ترک کرد که میزان تولید گندم تغییر معناداری نکرده بود اما واردات 2برابر شده بود. با این توضیح که با توجه به نرخ رشد جمعیت 3.5 درصدی و افزایش نیاز کشور در آن سال‌ها، عدم گسترش تولید داخل این محصول به واردات دو برابری انجامید که قبلاً ذکر شد.

سطح زیر کشت
سطح زیر کشت گندم در دوران وزارت کلانتری کاهش یافت. در این زمان، سطح زیر کشت گندم از 6.3 به 5.1 میلیون هکتار کاهش یافت.
در زمان صدارت کلانتری عملکرد مزارع گندم تغییر بارزی نکرد و تقریباً ثابت ماند. در حالی که برای خودکفایی باید رقم حدود 3 تن در هکتار هدف‌گذاری شود، وی عملکرد را از 1.3 تن در هکتار تحویل گرفت و 1.6 تن بر هکتار تحویل داد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

«محفل»، نمادی از تحول موفق
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۹
نقش هنر و هنرمندان در انقلاب اسلامی
دوشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۰
بهار نارنج، ظرفیتی که فدای نام و نشان شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۲
حجاب نماد سلامت و توازن
شنبه ۲۵ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴
«حجاب» امنیت‌آفرین و آرامش‌بخش
جمعه ۲۴ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷