تاریخ انتشارسه شنبه ۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۷:۰۰
کد مطلب : ۳۶۷۷۴۵
بیش از 40 درصد برنج کشور از شالیزارهای مازندران تامین می‌شود؛ اما بخش قابل توجهی از دسترنج شالیکاران در شالیکوبی‌ها به ضایعات تبدیل می‌شود و به گفته مسوولان بخش کشاورزی، یک هزار و 250 شالیکوبی در مازندران فعالیت دارند که عمر بیشتر آن‌ها بالای 60 سال است.
۰
plusresetminus
یکه‌تازی شالیکوبی‌های سنتی در مازندران تا دسترنجی که هدر می‌رود
به گزارش بلاغ، بیش از 40 درصد برنج کشور از شالیزارهای مازندران تامین می‌شود؛ اما بخش قابل توجهی از دسترنج شالیکاران در شالیکوبی‌ها به ضایعات تبدیل می‌شود و به گفته مسوولان بخش کشاورزی، یک هزار و 250 شالیکوبی در مازندران فعالیت دارند که عمر بیشتر آن‌ها بالای 60 سال است و بدین ترتیب،   هرساله میزان زیادی برنج به‌دلیل پایین بودن سطح فناوری شالیکوبی‌ها ضایع شده و دسترنج کشاورزان به هدر می‌رود.

بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه کشاورزی از اولویت‌های اصلی مازندران و کشت برنج به‌عنوان شاخص‌ترین تولید در استان محسوب می‌شود، استانداردسازی شالیکوبی‌ها از موضوعات مهمی است که می‌تواند خودکفایی و عدم واردات را به دنبال داشته باشد، امری که متاسفانه در سال‌های قبل توجه چندانی به نوسازی شالیکوبی‌ها در مازندران نمی‌شد که این امر در افزایش ضایعات، افزایش هزینه تولید، کاهش درآمد و هدررفت سرمایه و انرژی بی‌تاثیر نبوده است.

بدیهی است هرچه این شالیکوبی‌ها مدرن و به روز شوند، میزان درصد شکستگی و کیفیت محصول موثر ارتقا یافته و نقش ارزنده‌ای در بازار پسندی این محصول دارد که به نفع کشاورزان است.

رحمت‌الله بابایی در گفت‌وگو با بلاغ، از فعالیت 40 واحد کارخانه شالیکوبی در شهرستان نور خبر داد و گفت: از این تعداد 37 واحد سنتی و 3 واحد دیگر مدرن است.
  
وی افزود: این شهرستان با تولید سالانه 22 هزار تن برنج سفید و عرضه آن به بازار توانسته 8 درصد از برنج سفید مصرفی استان را تامین کند.
 
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نور خاطرنشان کرد:  شهرستان نور دارای 8 هزار و 933 هکتار زمین شالیزاری است که  38 هزار و  412 تن شلتوک برنج از آن برداشت شد.

بابایی متذکر شد: امیدواریم در آینده صاحبان واحدهای سنتی شالیکوبی این شهرستان با ثبت‌نام در سامانه بهین‌یاب و بهره‌گیری از تسهیلات واگذار شده از سوی دولت، بتوانند این واحدها را از سنتی به مدرن تبدیل و موجب تولید برنج سفید بیشتر و کاهش ضایعات آن شوند.

با وجود اینکه هر ساله مقادیر زیادی از دسترنج کشاورزان برنجکار در مراحل کاشت، داشت، برداشت و تبدیل تحت تاثیر عواملی چون بذر، باد، باران، کود، سم، سرما، گرما، خرمنکوبی و حمل و نقل ضایع می‌شود اما میزان قابل توجهی از این دسترنج، چیزی نزدیک به 15 تا 25 درصد نیز در شالیکوبی‌های سنتی استان ضایع می‌شود که وجود کارخانه‌های شالیکوبی مدرن می‌تواند با کاهش ضایعات و افزایش تولید، علاوه بر رونق اقتصادی استان موجب بهبود معیشت و در نتیجه ارتقا انگیزه کاری کشاورزان شود.
 
 به گفته سیدتقی جعفریان رئیس اتحادیه شالیکوبی‌داران مازندران ، یک هزار و 200 شالیکوبی در استان در حال فعالیت هستند که بیشتر این کارخانه‌ها سنتی و قدیمی‌اند.

وی افزود: دستگاه‌های موجود در شالیکوبی‌ها فرسوده و دستگاه‌های موجود در بازار هم چینی است و تمامی این موارد، ضایعات برنج استان را بالا می‌برد.

رئیس اتحادیه شالیکوبی‌داران مازندران متذکر شد: بیشترین تراکم شالیکوبی‌ها در مازندران، در شهرهای آمل، محمودآباد، فریدونکنار، ساری، نکا و جویبار وجود دارد.

با توجه به تعداد قابل توجه شالیکوبی در استان و تولید سالانه 1.4 میلیون تن شلتوک و نیز در اختیار داشتن نزدیک به 230 هزار هکتار شالیزار در مازندران که رتبه نخست کشور در تولید برنج را داراست، نوسازی شالیکوبی‌های استان و تغییر وضعیت سنتی این واحدها به مدرن از ضروریات بدیهی این صنعت است که باید در الویت کاری مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان قرار گیرد.

شایان ذکر است استان مازندران با تولید سالانه نزدیک به یک‌میلیون هزار تن برنج سفید، 40 درصد نیاز کشور را تامین می‌کند که ورود تکنولوژی‌های روز دنیا به این بخش راندمان کاری این بخش را تا حد قابل توجهی افزایش خواهد داد و صرفه اقتصادی این محصول را برای فعالان این بخش از کشاورزان گرفته تا شالیکوبی‌داران بالا خواهد برد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

۱۹۵ هزار فعال صنفی مازندران در خطر محرومیت
پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۰
بهار نارنج، ظرفیتی که فدای نام و نشان شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۲
حجاب نماد سلامت و توازن
شنبه ۲۵ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴