علت اصلی معدوم‌سازی جوجه‌های یکروزه چه بود؟

مرگ دردناک!/ جولان جوجه‌کُش‌ها در سایه بی‌تدبیری مسئولان

تاریخ انتشاردوشنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۴
کد مطلب : ۴۱۹۱۷۴
در شروع سال جهش تولید شاهد صحنه‌های دلخراشی از انهدام جوجه‌هایی بودیم که می‌توانست غذای بسیاری از افراد جامعه را تامین کند، اما به سفره خانوادهای ایرانی نرسید و بسیاری را از غذای سالم محروم کرد.
۱
plusresetminus
مرگ دردناک!/ جولان جوجه‌کُش‌ها در سایه بی‌تدبیری مسئولان
به گزارش بلاغ، از یکی، دو روز گذشته در فضای مجازی صحنه‌های دلخراشی از معدوم‌سازی جوجه‌های یک روزه در برخی استان‌های کشور منتشر شد، فیلم‌های از معدودم سازی تعداد زیادی از جوجه‌های یک روزه در شرایط ویروس کرونا ، احساسات را برانگیخت و منتقدان زیادی به همراه داشت.

امحاء خط پایان تولیدکنندگان است، آخرین تصمیمی که همه راههایش به بن بست خورده است، کمبود علوفه قوز بالا قوز، نبود مشتری، بالا بودن هزینه نگهداری منجر شد که هیچ نتیجه ای را برای تولیدکنندگان جزء معدوم سازی باقی نگذارد.

بیش از 2 هزار و 400 واحد مرغداری در مازندران معادل 11 درصد نیاز گوشت مرغ کشور را با تولید 200 هزار تن تامین می‌کند.

سرنوشت تلخ جوجه‌ها
مرغداران کاهش قیمت مرغ، کمبود مواد علوفه را از مشکلات تولیدکنندگان می دانند.

اکبرزاده از فروش مرغ با قیمت 6500 تومان ضررهای زیادی کرده است، وی بیش از 50 کیلو علوفه برای جوجه را با این قیمت به صرفه برای فروش نمی داند، کارخانه جوجه سازی از فروش جوجه ها تا قیمت 500 تومان ابراز ناراحتی می کند و همه این ها نهایت وضعیت نامناسب طیور و مرغ است.

صادرات کلید مفقود شده ای که با خودکفایی در تولید علوفه می تواند راه حل مناسبی باشد، اما قبل از آن دولت باید از این وضعیت آشفته طیور تدبیری بیاندیشد.

اما اصل ماجرا از چه قرار بود؟
انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه ۳ روز قبل در نامه‌ای به واحدهای صنفی خود ابلاغ کرده است که نشان می‌دهد معدوم‌سازی دستوری الزامی درون‌صنفی برای تنظیم میزان تولید بوده است.

در بخش‌هایی از این نامه آمده است که در فروردین ماه ۱۵ میلیون جوجه اضافه تولید شده است که کاهش و کنترل  ضروری به نظر می‌رسد. در بخشی از این نامه که محمدرضا صدیق‌پور، دبیر انجمن تولید کنندگان  جوجه یک‌روزه آن را امضا کرده، آمده است «روز شنبه و یکشنبه تولید جوجه‌ای به هیچ عنوان نباید صورت بگیرد و این امر با اجماع و همکاری همه‌جانبه تمام اعضا، اعم از بزرگان صنعت، زنجیره‌ها و در نهایت از خود گذشتگی واحدهای تک‌سنی انجام می‌شود. از طرفی با مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار در خصوص ۱۱۵ میلیون تولید اضافه در فروردین، تولید شنبه و یکشنبه اضافه بوده و باید حذف شود.» 


همچنین در بخشی دیگر نکته‌ای قابل توجه از سوی صنف تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه بیان شده که مازاد تولید، تهدیدکننده حیات صنعت است. صدیق‌پور در این نامه همچنین بیان می‌کند: «بنابراین برای برون‌رفت از شرایط فعلی که پیشتر مرگ تدریجی صنعت به‌خصوص بخش تولید جوجه یک‌روزه است، فقط با همکاری صد درصدی تمام اعضا امکان‌پذیر است و هر واحد باید نقش ناظر برای انجام صحیح این حرکت را به عهده بگیرد.» 


دیوار کوتاه جوجه‌ها

دبیر انجمن کارخانجات جوجه‌کشی مازندران نیز با بیان اینکه جوجه یک روزه 24 ساعت بیشتر نمی تواند در کارخانه بماند، خاطرنشان کرد: جوجه ها اگر از کارخانه برده نشوند بعد از یک روز آب شان را از دست می دهند و بلااستفاده خواهند بود.

مهدی بساره ادامه داد: برخی عنوان می کنند، این جوجه ها در اختیار روستاییان و جامعه نیازمند داده شود، در حالی که تا مجوز دامپزشکی گرفته نشود، نمی‌توان حتی یک جوجه را به دست کسی داد.

وی تنها راه چاره را دسترسی مرغدارها به علوفه خواند و تاکید کرد: مرغداری ها مورد حمایت قرار گیرند، خرید با قیمت مناسب از مرغداری‌ها، دسترسی راحت تر ذرت، سویا تا چرخ تولید راحت‌تر بچرخد، علوفه تامین شود بقیه مسائل حل می شود.

بساره تحریم ها را عامل کمبود علوفه دانست و بیان کرد: وقتی مواد مورد نیاز غذای دام در بازار باشد، مرغداری ها قطعا تقاضای بیشتری برای جوجه های یک روزه خواهند داشت، البته وزارت جهادکشاورزی تدابیر جدی تری به خرج داده است.

دبیر انجمن کارخانجات جوجه‌کشی مازندران در پایان تصریح کرد: میانگین کارخانه ها سن بالایی دارند و به نوعی مستهلک هستند، به جهت رفع استهلاک نیاز به بهسازی و نوسازی خواهد بود که امیدواریم تدابیری گرفته شود.

جولان جوجه کُشی

رئیس جهاد کشاوری آمل در گفتگو با خبرنگار بلاغ با اشاره به فیلم و تصاویری از معدوم سازی جوجه های یکروزه در آمل گفت: هرساله زمانی که به پیک تولید می رسیم، میزان جوجه یکروزه بر مبنای تقاضا زیاد تولید می شود، خواه ناخواه مرغدارها ضرر می کنند و مجبور به معدودم سازی هستند و هر ساله ای اتفاق می‌افتاد.

سید حسین اسلامی با بیان اینکه با وجود ویروس کرونا میزان مصرف مرغ کمتر شده است، عنوان کرد: با توجه به بیماری کرونا، که در پی آن با کاهش سفر، عدم برگزاری مراسمات را شاهد بودیم،  تقاضا نیز به این خاطر کاهش یافت و میزان مصرف مرغ کمتر شد.

وی تصریح کرد: پشتیبانی امور دام و جوجه قرار بود 5 درصد جوجه ها را خریداری کند، اما با وجود شرایط 10 درصد خریداری کرد.

غیرمجوزهای کارخراب کن

وی برنامه ریزی در زنجیره عرضه و تقاضا را ضروری خواند و اظهار کرد: باید میزان تخم مرغ نطفه دار و میزان جوجه هماهنگی باشد، متاسفانه برخی مرغداری های فاقد مجوز جوجه ریزی می کنند، در سامانه یک میلیون جوجه ثبت می شود ولی در نهایت 5 میلیون جوجه ریزی می‌شد.

اسلامی ادامه داد: کارخانه برمبنای تخمی که به کارخانه جوجه کشی  می دهد، جوجه تحویل می گیرد، معدوم کردن جوجه ها هر ساله انجام می شد، امسال با وجود رسانه ای کردن حساسیت های خاصی پیدا کرده است.


طنز تلخ
در شروع سال جهش تولید شاهد صحنه های دلخراشی از انهدام جوجه هایی بودیم که می توانست غذای بسیاری از افراد جامعه را تامین کند، اما به سفر خانوادهای ایرانی نرسید و بسیاری را از غذای سالم محروم کرد.

این کار غیر انسانی بخاطر تنظیم بازار و یا کمبود امکانات و یا هر بهانه‌ای دیگر برای احساساتی که برانگیخته شده توجیه‌پذیر نیست، البته باید دید تولیدکننده در چه شرایطی است که حاضر می شود سرمایه خود را در نطفه خفه کند، حمایت از تولیدکننده و خرید با قیمت مناسب، تهیه علوفه و وجود آن در بازار، ایجاد شرایط برای صادرات تنها می تواند بخش مختصری از کارهایی باشد که دولت بجای مجازات عاملان فیلم ها می تواند انجام دهد، اتفاقاتی که هر ساله انجام می‌شود و آب از آب تکان نمی خورد فقط این بار بخاطر اینکه فیلم های آن منتشر شد، بازخوردی آن هم فراتر از یک مجازات در پی ندارد، آن هم مجازات برای کسانی که خود تاوان بی‌تدبیری‌ها را می دهند.

با این اوصاف اگر به همین منوال سریال عملکرد دولت ادامه داشته باشد نمی توان به آینده طیور خوش‌بین بود.

انتهای پیام/
 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خشم؛ پسندیده یا ناپسند؟
دوشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۷
سپاه الگویی برای انقلاب‌های آینده جهان
دوشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۰
پرستاران سر دو راهی خانه‌نشینی و تغییر شغل
سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۳
آنچه خوبان همه دارند تو یک‌جا داری
يکشنبه ۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷
وعده صادق، ضربه پشیمان‌کننده و پیشگیرانه
شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴