تاریخ انتشارجمعه ۱۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۰:۰۰
کد مطلب : ۳۴۴۷۶۹
شهادت حدود 3 هزار و 785 دلاورمرد در راه مبارزه با موادمخدر نشان از زحماتی است که برای جلوگیری از این بیماری اجتماعی کشیده شد دارد و نباید فراموش شود تلاش شبانه روزی کسانی که در مقابل این مواد ایستاده‌اند و جان‌فشانی می‌کنند.
۱
plusresetminus
اعتیاد شاهراه آسیب‌های اجتماعی/ ضرورت آموختن مهارت "نه گفتن" به نوجوان
به گزارش بلاغ، اعتیاد را می‌توان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین معضلات اجتماعی دانست که از وسعت تخریب بالایی در جامعه برخوردار است و گذاف نیست نام هیولای بزرگ را بر آن بنهیم.

متلاشی شدن خانواده، که به ویرانی جامعه می‌انجامد، از عواقب استفاده از این ماده افیونی است؛ افزایش آسیب‌ها و جرایم اجتماعی، کاهش بازدهی کاری و شغلی، کاهش نرخ بهداشت عمومی، آمار بیکاری جامعه و ده‌ها عارضه دیگر به میزان معتادان آن جامعه بستگی دارد.

ویرانگری‏‌هاى حاصل از مصرف مواد مخدر زمینه‌ساز سقوط بسیارى از ارزش‌‌ها، هنجارهاى فرهنگى و اخلاقى شده است، از فرد معتاد رفتارهای ناهنجاری سر می‌زند که انسانیت را خدشه‌دار می‌سازد و سلامت جامعه را به‌طور جدى به مخاطره مى‌‌اندازد.

اعتیاد عامل تباهی انسان

قاچاق مواد اعتیادآور قبل از آنکه فعالیتی سوداگرانه باشد، ابزارى کارآمد در راه پیشبرد گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر کشورهاى جهان سوم است؛ چرا که تحلیلگران مسائل سیاسى و اجتماعى عقیده دارند حضور موادمخدر می‌تواند مهم‌ترین عامل به تباهى کشیدن و انحطاط اخلاقى جوامع به شمار رود.

امروزه گسترش این ماده افیونی از مرز خطر گذشته است و دامنه مصرف آن قشر متفکر، تحصیل‌کرده، زن و کودک نمی‌شناسد، همه را به سمت خود کشانده و ادامه زندگی‌شان را در اوج شکنجه، آزار و درد بی‌نهایت متوقف می‌سازد.

صدیقه طالشی، نماینده روانشناسان ترک اعتیاد آمل در مازندران با بیان تعریف مواد مخدر در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: به هر نوع ترکیب شیمیایی که باعث تغییر در کارکرد مغز می‌شود، مواد مخدر می‌گویند، که این تغییر می‌تواند به صورت هیجان، افسردگی، رفتارناهنجار، عصبانیت و یا اختلال در قضاوت باشد.

وی اعتیاد را هرگونه وابستگی جسمی و روانی به گونه‌ای منفی دانست و گفت: اعتیاد زندگی فرد را متاثر می‌سازد و در واقع بیماری است که علاوه بر آسیب‌های جسمی و روانی، تمامی ابعاد زندگانی فرد را مختل می‌کند.

این کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه معتاد شخصی است که زندگی‌اش را مصرف مواد مخدر و یا هر ماده دیگری از خارج اداره می‌کند و تصریح کرد: به عبارتی فرد معتاد زندگی می‌کند تا مصرف کند و مصرف می‌کند تا زندگی کند و این کار لذت‌بخش زیان‌آور را به کرات تکرار می‌کند.

طالشی فرد معتاد را بنده عادت غلط خویش خواند و افزود: افکار و احساسات فرد معتاد به دست مواد مخدر است، حتی اگر هر بار ضرر کند باز هم چون اعتیاد در وجودش ریشه دارد باز به سمت آن می‌رود.

120 هزار معتاد در مازندران

این استاد دانشگاه با بیان اینکه حدود 120 هزار فرد معتاد در مازندران وجود دارد، خاطرنشان کرد: آمار مناسبی دراین زمینه دسترس نیست، اما از همین تعداد حدود 50 هزار نفر تحت درمان ام ام تی هستند.

وی اعتیاد را مانند سایر بیماری‌ها دانست و عنوان کرد: فرد معتاد مانند یک بیمار دیابتی یا قلبی است، در برخورد با فرد مبتلا به اعتیاد توهین، پرخاشگری، تحقیر، مقایسه نه تنها هیچ کمکی به وی نمی‌کند، بلکه فقط شرایط را پیچیده‌تر می‌سازد.

طالشی اجبار به درمان را محکوم به شکست خواند و بیان کرد: راغب‌سازی بیماران توسط خانواده‌ها از طریق یک فشار منطقی و از روی خیرخواهی، بدون درگیر شدن احساسات مرحله به مرحله در طول زمان می‌تواند اکثریت بیماران را برای ورود به درمان آماده کند.

اشتغال‌زایی راهی برای رهایی

این استاد دانشگاه اشتغال‌زایی برای فرد رها شده از اعتیاد را عاملی برای عدم بازگشت فرد به مواد دانست و تصریح کرد: بسیاری از افراد به دلیل بیکاری دوباره به سمت مواد روی می‌آورند؛ البته پس از درمان میل شدیدی برای تجربه اثرات لذت‌بخش ماده اعتیادآور دیده می‌شود، بعضی افکار، احساسات و موقعیت‌ها می‌تواند وسوسه مصرف موارد را در فرد ایجاد کند که خانواده باید با حمایت‌های سالم به کمک فرد بیاید و از لغزش وی جلوگیری کنند.

این درمانگر اعتیاد تعیین کننده‌های اجتماعی موثر در اعتیاد را بیکاری و فقدان تخصص خواند و افزود: در دسترس بودن مواد، دوستان ناباب، کمبود امکانات تفریحی، که یکی ازنیازهای اساسی جوانان تفریح و پر کردن اوقات فراغت به‌طور صحیح است و با توجه به شرایط جسمانی، انرژی بالای جوان باید به تاسیس و گسترش فضاهای ورزشی، فرهنگی و تفریحی سالم پرداخت.

طالشی خانواده را عاملی موثر و پیشگیرانه عنوان کرد و گفت: در بعضی از خانواده‌ها نیازهای عاطفی فرزندان درست برآورده نشده و اهمیت کافی به آنها داده نمی‌شود؛ در نتیجه این افراد با کسانی که مشکلات مشابه آنها را دارند و یا افرادی که اثری از آرامش و صمیمت در خانواده‌شان دیده نمی‌شود، هم طراز شده، به محافل دوستان راه می‌یابند و در معرض خطر اعتیاد قرار می‌گیرند.

مهر اعتیاد بر پیشانی‌های خسته

هادی، جوان 29 ساله‌ای که مدت یک سال است مصرف مواد را ترک کرده در رابطه با اعتیادش به خبرنگار ما گفت: به دلیل آگاهی نداشتن از شرایط و وضعیت خود، دست به انکار شرایط و خودفریبی زدیم، نتوانستیم با مشکلات مبارزه کنیم و این، باعث شد امروز مهر معتاد بر پیشانی ما زده شود.

وی نبود استحکام در خانواده را از علل اعتیادش خواند و تصریح کرد: محبت و آرامش در خانواده‌مان معنایی نداشت؛ جدایی پدر و مادر، دوستان نامناسب، دوری از معنویات و البته نداشتن شناخت از روحیه و هویت خودم که با فرار از واقعیت‌ها در کسب حل مشکلات بودم من را گرفتار اعتیاد کرد.

این رها شده از دام اعتیاد با بیان اینکه فرد معتاد یک فریب خورده است، عنوان کرد: وحشت و ناآگاهی باعث شد بسیاری از معتادان نتوانند برای رهایی درخواست کمک کنند؛ رفتار جامعه و خانواده با معتادان غیراخلاقی و حتی غیرانسانی است، مجبوریم برای یک اشتباه سال‌ها در سکوت رنج ببریم.

سیگار دروازه‌ای به سمت اعتیاد

علیرضا فلاح کارشناس جامعه شناسی یکی از عوامل موثر در شیوع اعتیاد را مصرف سیگار و قلیان دانست و گفت: می‌توان به‌عنوان یک پدیده گذار به آنها نگریست که زمینه اعتیادهای خطرناک‌تر را در فرد به وجود می‌آورد، جامعه‌شناسان معتقدند مصرف و استعمال سیگار، بسترساز تجربه مصرف مواد اعتیادآور محرک و تخدیری است.

وی با بیان اینکه سن اعتیاد در جامعه بسیار پائین است، اظهار کرد: سن اعتیاد به سیگار و مواد مخدر روز به روز پایین‌تر می‌آید که این زنگ خطری برای خانواده‌ها و جامعه است؛ به‌طوری که در اواخر دوره‌های ابتدایی و راهنمایی این معضل بارها مشاهد شده، سنینی که جوانان بیشتر اشتیاق استقلال و بزرگ شدن دارند و تاثیر هم‌سالان پررنگ‌تر است، باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.

این کارشناس آسیب شناسی، ناهنجاری‌های زندگی افراد را از دوران کودکی دانست و تصریح کرد: افراد تعهد و مسؤولیت شناسی را در خانه یاد می‌گیرند، خانواده نخستین الگوی فرد است که اگرمصرف سیگار عادی باشد یا اعضای خانواده معتاد باشند، ناخواسته نوجوان هم الگوبرداری می‌کند.

فلاح آموختن مهارت "نه گفتن" برای نوجوان را ضرورری دانست و عنوان کرد: رفتار، عواطف و روش برخورد والدین با فرزندان بسیارمهم است. آموختن مهارت " نه گفتن" جز برخی از مهارت‌ها همانند جرات‌مندی، بالا بردن اعتماد به نفس مهم و ضروری است.

اعتیاد، شاهراه آسیب‌های اجتماعی

وی اعتیاد را زمینه‌ساز بروز بسیاری از آسیب‌­ها و انحرافات اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: اعتیاد از طرفی جامعه را به رکود و انحطاط می‌کشاند و از طرف دیگر گرایش فرد به اصول اخلاقی، معنوی و ارزش­‌های اجتماعی را کاهش می‌­دهد به‌طوری که آن را جنگ شیمیایی خانگی و جنگ بدون مرز می‌نامند.

این کارشناس آسیب‌شناسی با بیان اینکه اعتیاد زمینه‌ساز پدیده‌های جرم است، گفت: فرد معتاد علاوه بر در اختیار داشتن بستری برای رشد ناهنجاری‌ها، محیطی برای بروز بسیاری از بیماری‌ها همچون ایدز و هپاتیت دارد که حتی بعد رهایی از مواد، زندگی آنها را ترک نمی‌کند.

به گزارش بلاغ، شهادت حدود 3 هزار و 785 دلاورمرد در راه مبارزه با موادمخدر نشان از زحماتی است که برای جلوگیری از این بیماری اجتماعی کشیده شد دارد و نباید فراموش شود تلاش شبانه روزی کسانی که در مقابل این مواد ایستاده‌اند و جان‌فشانی می‌کنند.

امیدی هست، چون خدایی هست

مواد مخدر دنیای صاحبش را تبدیل به جهنم می‌کند، بی‌آنکه از زیبایی‌های جهان لذتی ببرد و در خیابان‌هایش قدمی زده باشد، محکوم می‌شود یا در تنگنای اتاقی تاریک به زندگی پرمصرف خود ادامه دهد و یا در گوشه پیاده‌رو، مشمئز کننده‌ترین صحنه عمرش را متوقف سازد.

رکوردهایی دست نیافتنی از سقوط بی‌برگشت برای معتاد عجیب نیست، خبرهای ناگواری از این دست زیاد به گوش می‌رسد، کسانی که بی‌آنکه بدانند خانواده خود را به بدترین حالت ممکن می‌کشند، دزدی می‌کنند، پرخاشگر می‌شوند و حتی اگر مادر هستند نمی‌توانند مادری کنند، آن‌قدر مواد به ریشه‌هایشان تنیده که مجال تنفس را از آنها گرفته است دیگر گریه‌های بی‌تاب کودک‌شان نظرشان را تغییر نمی‌دهد، دیگر خودشان نیستند و به دست هیولایی خون آشام اسیر شدند.

به ایستگاهی که دست‍‌‌انش را رها کردید بازگردید و دوباره دست‌هایش را بگیرید و تمام پل‌های پشت سرش را بند بزنید، او فقط معتاد شده است ونباید اشتباه همیشه اشتباه بماند.

اگر هنوز هم با پولی که در جیب دارید ترجیح می‌دهید سیگار بخرید، تردید کنید، برای یک‌بار هم شده تغییر عقیده دهید و این‌بار روزنامه بگیرید، مطمئن باشید به حال خراب‌تان کمکی می‌کند.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

«محفل»، نمادی از تحول موفق
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۹
نقش هنر و هنرمندان در انقلاب اسلامی
دوشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۰
بهار نارنج، ظرفیتی که فدای نام و نشان شد
سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۲
حجاب نماد سلامت و توازن
شنبه ۲۵ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴
«حجاب» امنیت‌آفرین و آرامش‌بخش
جمعه ۲۴ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷